Yhteystiedot

Olavi Kietäväinen
Autiontie 57 B
52200 PUUMALA
050 024 2573
olavi.kietavainen(at)kd.fi
www.olavikietavainen.net
www.facebook.com/olavi.kietavainen

Pikakysely

Mitä pidät kotisivuistani?

Uutiset

6.3.2015Puumalalle vuodelta 2014 1,3 miljoonan ylijäämäLue lisää »7.5.2017KD Etelä-Savon piiriantoi kaksi julkilausumaa Tasapuolisuutta luottamushenkilöpaikkoja täytettäessä ja valaistus viitostielle Mikkeli-Juva -välilleLue lisää »28.2.2017Kuntavaalien 2017 KD:n ehdokkaat PuumalassaLue lisää »

Torppareita, renkejä - Isäntiä ja kartanoita

Lauantai 11.5.2013


Tällaiset mietteet ovat tulleet hallituksen saaman sote ratkaisun jälkeen. Päätöksessä näkyy kuinka hallituksessa istuvien ministereiden kuntayhtymistä saamat kokemuksesta jossa ei ole saanut suoraan vaikuttaa valtuutettuna yhtymän toimintaan. Tätä on kutsuttu himmeliksi.
Nyt tehty päätös isäntäkunnista jotka hoitaisivat ehkäpä pahimmillaan saman alueen kun kuntayhtymälläkin jolloin kunnista ympärillä tulee renkejä ja torppareita.  Nyt nämä ylläpitäjä kunnat saavat itse päätösvallan omiin sote asioihin samalla siirtyy ympäristökuntien päätösvalta  pois niiltä.
Nyt toimii jo vastaavanlaisia sote alueita jotka on muodostettu kuntien omista lähtökohdista käsin oma-aloitteisesti.
Etelä-Savoon olisi toivonut selvitysmiesten esittämää maakunnallista mallia joka olisi turvannut paremmin ja uskoisin kustannustehokkaammin sote palvelut maakunnassa.
Muste ei kunnolla ehtinyt kuivua kun tämänkin päätöksen yhteydessä on havaittu "valuvikoja". Yksi kustannuksiin vaikuttava on miten järjestetään nykyisten sairaanhoitopiirien omaisuuden siirto ns. isäntäkunnille ja mitä se maksaa. Onko suunnitelluilla isäntäkunnilla resursseja sairaanhoitopiireissä suunniteltuihin uusiin investointeihin. Toinen on tämä renki-kuntien asema palvelujen maksumiehenä ilman mainittavaa päätösvaltaa.
Sote ratkaisun yhteydessä on korostettu että eri puolilla Suomea tarvitaan alueelle sopivimmat ratkaisut.
Nyt on kaksi metropoli alue johon luvataan palata myöhemmin mikä tämä myöhemmin on vaikuttaa ikuisuusmaininnalta sote päätöksiä tehtäessä. Koko Suomea ajatellen tällä päätöksellä on yhtä suuri vaikutus kustannusten muodostumiseen kuin muulla Suomella. Onko hallitus tässä hampaaton vaikka hallituspuolueilla on selkeä enemmistö metropolialueen kuntien päättäjistä. Toisin on maakunnissa vaikkapa Etelä-Savo.
Tämä kirjoitus vaikuttaa opposition kirjoitukselta vaikka olen hallituspuolueen jäsen. Jo ennen tätä päätöstä useat muutkin hallituspuolueiden kuntapäättäjät ovat kritisoineet hallituksen linjauksia. Tätä kritiikkiä on kuunneltu mutta se ei ole vaikuttanut päätöksiin.
Mitä tästä seuraa? Olen paljolti Juvan kyläpäällikön kanssa samaa mieltä, tulevissa eduskuntavaaleissa tämä SOTE tulee olemaan keskeinen teema. Mikäli voimasuhteet muuttuvat niin että nyt tehtyä päätöstä vastustavat voittavat on sotesta tulossa pitkä marssi jossa kaikkien yhteisesti tiedossa oleva kustannusten karsiminen ei onnistu.
Toivoisi järjen voittavan joka mahdollistaisi kullekin maakunnalle omimman ratkaisun.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini