Yhteystiedot

Olavi Kietäväinen
Autiontie 57 B
52200 PUUMALA
050 024 2573
olavi.kietavainen(at)kd.fi
www.olavikietavainen.net
www.facebook.com/olavi.kietavainen

Pikakysely

Mitä pidät kotisivuistani?

Uutiset

6.3.2015Puumalalle vuodelta 2014 1,3 miljoonan ylijäämäLue lisää »7.5.2017KD Etelä-Savon piiriantoi kaksi julkilausumaa Tasapuolisuutta luottamushenkilöpaikkoja täytettäessä ja valaistus viitostielle Mikkeli-Juva -välilleLue lisää »28.2.2017Kuntavaalien 2017 KD:n ehdokkaat PuumalassaLue lisää »

Vaaligallupit - mikä ennuste Puumalaan?

Sunnuntai 21.10.2012

Viikko sitten julkaisi Länsi-ja Itä-Savo lehdet vaaligallupin Etelä-Savoon. Suurimmat muutokset olisivat Perussuomalaisten kannatuksen nousu 7,2 prosentilla. Eniten kannatusta olisi menettämässä Kesk. - 3,5 sitten Kok -1,6 ja sdp -1,2 %. Tosin kaikkien suurten puolueiden erot ovat virhemarginaalin sisällä edellisiin vaaleihin verrattuna ainoastaan Perussuomalaisten kannatus on sen ulkopuolella. Näyttäisi että puolue vähintään kaksinkertaistaisi kannatuksensa. Kristillisdemokraattien kannatus on pysynyt vakaana olisi toisena puolueena nousussa 0,1%.
Voidaanko tästä gallupista tehdä Puumalan kohdalla jotain arvioita? Kyllä voi. Aikaisempien vaalien tulokset antavat suuntaa ja eduskuntavaalien gallupin ja vaalituloksen vertailu miten hyvin ennuste osui kohdalleen. Tällä perusteella kannatusluvut voivat olla seuraavat Kesk. 42,7 %, Sdp 22,9 %, Kok 14,9 %, Kd 10,4 % ja PerusS. 9,2 %. Muutokset valtuustopaikoiksi olisivat varsin pienet PerusS saisivat 2 paikkaa ja kaksi neljästä nykyisin valtuustossa olevista puolueesta menettäisivät  yhden paikan.  Viikon kuluttua voidaan todeta kuinka hyvin tämä ennuste osuu kohdalleen.

Kommentoi kirjoitusta.

Puumala edelläkävijä ikärakenteen muutoksessa.

Torstai 18.10.2012

Puumala on ikärakenteen osalta Suomen vanhinta ja huoltosuhteella mitattuna myös kärkisijoilla. Miten tämä näkyy kunnan sosiaali -ja terveysmenoissa? Vastaus Puumala on kärjessä sosiaalimenoissa mutta terveydenhoidon menot eivät ole kalleimmat etelä-savolaisten kuntien kesken. Yhteenlasketut menot ovat korkeimmat maakunnassa mutta ero ei ole radikaalisti korkeampi.
Sosiaalipuolella palveluasumisen ja  tehostetun palveluasumisen henkilömitoitukset ovat hyvällä tasolla 0,47 ja 0,74 hoitohenkilökuntaa hoidettavaa kohden. Voi todeta palvelujen olevan sosiaalipuolella kunnossa. Muillakin etelä-savolaisilla kunnilla tulee kustannukset nousemaan muutaman vuoden kuluessa kun saavuttavat saman ikäjakauman kun Puumalalla on nyt.
Terveydehoitokuluja katsottaessa on todettava vaikka elinikä nousee ei sairastuvuus ole noussut samassa suhteessa vaan sairastuminen tapahtuu myöhemmin. Mikä vaikuttaa siihen että sairastutaan myöhemmin. Oma käsitykseni mukaan seuraavilla asioilla kuten harrastusryhmät, kansalaisopisto jonka kursseille n. 20 % kunnan asukkaista osallistuu, liikuntaryhmät kaikenikäisille, terveellinen ruoka jossa kalaa runsaasti vaikuttavat ennaltaehkäisevästi sairastumiseen. Ennaltaehkäisevää toimintaa voidaan vaikka lisätä koska se tuo eurot takaisin korkojen kera. "Terve sielu terveessä ruumiissa" sana parissa tämä on jo oivallettu.            

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalikiertue Puumalassa

Tiistai 16.10.2012

Maakunnan kiertänyt "Liikkuvat äänet ratkaisevat" vaalikiertue päättyi maanataina Puumalaan. paikalla oli lähes kaikkien puolueiden vaaliteltat. Olen käynyt muutamassa vastaavassa tilaisuudessa jossa on ollut vähäisempi telttojen määrä. Kaikista puolueista oli paikalla kuntavaaliehdokkaita varsin hyvä määrä.

img_5483_1.jpg


Teltat olivat paikallisen K- Marketin pihalla.

img_5485_1.jpg


Keskustelua vetivät Tapio Honkamaa Länsi-Savosta ja Petri Kosonen Yle Etelä-Savosta. Vastaajina Unto Pasanen kh.pj., Aarno Puttonen valt.pj. ja Matias Hilden kunnanjohtaja.
Varsin keskeinen aihe oli kuntarakenne kuntaliitos sen tiimoilta käydyt neuvottelut Savonlinnan kanssa sitä mikä on nyt kuntalaisten kanta Mikkeli vai Savonlinna tai itsenäisyys. Pistohiekka sen tulevaisuus samoin tuulivoima ja sen rakentaminen olivat kysymysten joukossa. Yhteinen tahtotila  Puumalassa on nykyisten lähipalveluiden saatavilla pysyminen jatkossakin.

img_5503.jpg


Petri Kosonen esittää kysymyksen kunnanjohtaja Matias Hildenille.

img_5504.jpg


Paikalle oli saapunut varsin hyvin väkeä arviolta n.100.

img_5505.jpg


Onnenpyörää pyörätettiin ehdokkaat kisailivat sanoilla, tikanheitolla, ja puristusvoiman mittauksella. Tuloksia löytyy Länsi-Savon nettisivulta.


img_5487_1.jpg















Kuntalaisten haastattelu radioon kuului tapahtuman kulkuun.

Kommentoi kirjoitusta.

Hirvenmetsästys

Maanantai 15.10.2012

Viikonloppuna alkoi metsästysseuramme hirvenmetsästys.Aikaisempiin vuosiin verrattuna jahti sujui suotuisasti. Jo ensimäinen ajo tuotti saalista. Toisena päivänä täyttyi kylmiö sillä seurauksella että sunnuntaina voitiin pitää vapaapäivä. Lauantaina metsästykseen osallistui myös Puumalan kunnanjohtaja.

img_5465_1.jpg


Aamulla kokoonnutaan Karkiassa. Ajomiehet valmiina.

img_5474_1.jpg


Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


img_5471_1.jpg















Lauantain ensimmäinen ajo toi saalista.

img_5499.jpg













Metsästykseen kuluu oleellisena osana eväiden syönti niin sisällä...

img_5500.jpg













kuin ulkona.

Kommentoi kirjoitusta.

Vakituisesta ja vapaa-ajan asumisesta

Maanantai 8.10.2012

On kuntia joissa vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi tai lupaa rakentaa vakituinen asunto ei hyväksytä kaikkialle kunnan alueella tehtäväksi. Hieman tämä ontuu kun vapaa-ajan asukas saa tarvittaessa kaikki muut palvelut mökki kunnastaan paitsi koulukuljetusta ( joskus sekin voi tulla kysymykseen kun on pitempiaikaisesta työskentelystä kyse vapaa-ajankunnassa). Kun tarvitaan ambulanssia, palokuntaa, käyntiä terveyskeskuksessa, on vapaa-ajan kunnan annettava näitä palveluja. Terveydenhoitokuluja vapaa-ajan asukkaan asuinkunta kyllä maksaa, muut kulut jäävät mökkikunnalle.
Puumalassa tilanne on ollut hyvä. On saatu lupa rakentaa vakituinen asunto tai muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi melko 100 prosenttisesti. Kuntaliitokset tuovat uhkia kun liittyneitten kuntien alueelta valitaan vain muutamia valtuutettuja uuden kunnan valtuustoon. Tällöin on uhkana valtuuston kannan muuttuminen kielteiseen suuntaan haja-asutus alueiden asuttuna pitämisestä. Kannatan koko Suomen asuttuna pitämistä turvallisuus,- maanpuolustus,-elintarvike omavaraisuuteen liittyen. Etätyöllä on kehittymisen mahdollisuudet kun riittävän hyvät ja varmat nettiyhteydet saadaan aikaiseksi. Vuoden 2000 vaaleissa käytin slogania "Kunta asuttuna peräkylä myöten" on edelleen voimassa.

                          

Kommentoi kirjoitusta.

Numerolla 24

Sunnuntai 30.9.2012

Kuntavaalien ehdokkaatovat selvillä. Olen kahdeksatta kertaa ehdokkaana ja näissä vaaleissa numerolla 24.
Päivää ennen ehdokaslistojen lopullista vahvistamista julkaistiin Metsänhoitoyhdistys Metsä-Savon valtuuston vaalien tulos. Sain 40 ääntä joka oli 12 eniten ääniä 37 ehdokkaan joukosta. Tulos on lähes sama kuin neljä vuotta sitten jolloin ääniä tuli 44.
Avasimme KD:n vaalikampanjan Mikkomarkkinoilla la 29.9. Ihmiset olivat kiinnostuneita keskustelemaan ja myös osa vastasi kyselyymme jossa kysyimme kunnan palvelujen toimivuudesta, kuntaliitossuunnasta jos sellinen tulee päätettäväksi tulevalla valtuustokaudella ja miten tyytyväisiä on oltu valtuuston työskentelyyn ja KD:n valtuutettujen toimintaan valtuustossa. Vastauksissa tuli niin ruusuja kuin risujakin kunkin vastaajan näkökulmasta katsottuna. Kuntaliitossuuntaan vastaajien enemmistö kannatti Mikkeliä toiseksi eniten oli itsenäisyyden kannalla, vaikka sitä ei kysyttykään, kolmantena Savonlinna. Lähipalveluiden kannalta itsenäiset kunnat, maakunnat ja valtio oikella tehtäväjaolla turvaisvat mielestäni palvelut parhaiten. Kuntaliitoksen ja kuntaliitossopimuksen umpeuduttua on vaarana taloudellisiin syihin vedoten karsia esim. terveyspalveluja.

img_5369_1.jpg













Mikkomarkkinoilla 29.9.



Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 17.9.2012

Kunnanvaltuuston viimeinen kokous ennen syksyn kuntavaaleja sujui sopuisasti. Isoimpana asiana oli Puumalan liittyminen Mikkelilin seudun sosiaali-ja terveyspiiriin. Mikkelin seudulla on tämän vuoden toiminut sote-piiri johon kuuluvat Mikkeli +(Ristiina ja Suomenniemi), Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa omilla tuotantolautakunnilla sekä Hirvensalmi kuuluen Mikkelin tuotantoyksikköön. Tähän kuuluminen tuo leveämmät hartiat tuottaa palvelut Puumalassa. Palvelut säilytetään nykytasolla ja mahdollisena parannuksena voidaan saada kesäaikana terveyskeskuspäivystystä myös viikonloppuna. Liittyminen hyväksyttiin yksimielisesti.
Valtuuston listalla olleet kauppakirjat hyväksyttiin. Merkittävin kauppa oli Puumalan kunnan omistamien Metsäsairila Oy:n osakkeiden myynti Mikkelin kaupungille.
Talousarviomuutokset joista suurimmat kohdistuivat sosiaalityön vastuualueelle 120 000 euroa ja lukion toimitamenoihin lisää 135 000 euroa . Tämä johtuu laskevasta oppilasmäärästä,joka vähentää valtionosuutta.
Tein valtuustonkokouksen lopuksi valtuustoaloitteen joka koskee ennaltaehdäisevää kuntoilua.
Tulee järjestää asiontiliikennepäivinä ohjattua kuntosalitoimintaa vanhusväestölle. Asiontiliikennepäivinä jotta myös kyliltä voidaan päästä toiminnan piiriin. Järjestäjänä voisi olla esim. kansalaisopisto jonka kurssitarjontaan tämän voisi liittää. Myös eri järjestöt voivat olla  järjestämässä vastaavaa toimintaa.
Keskustelua herätti flyygeli joka oli kesän musiikkitapahtuman jälkeen on siirretty valtuustosaliin vaikka aikaisemmin se on ollut lähes 20 vuotta auditoriossa sille sinne tehdyssä paikassa. Valtuustosali ei ole konserttisali joten flyygeliä joudutaan konsertteja varten siirtämään muualle. Ehdotin että vuokrataan konserttiflyygeli musiikkitapahtumaan jolloin kunnan flyygeliä ei tarvitse siirtää. Milestäni oikea paikka on auditorio ja sen vieressä oleva musiikkiluokka. Opetuskäyttöä varten flyygeli on alunperin hankittukin.


Kommentoi kirjoitusta.

Kuntavaalit mielessä

Torstai 6.9.2012

Kuntavaalien ehdokasasettelu alkaa kääntyä loppusuoralle. Ehdokkaiksi ei koskaan ole ollut tungosta niin nytkin. Tuleva kausi on  tuleville valtuutetuille haastava kuntarakenneuudistus mitä se tuo tullessaan mitä valtionosuusuudistus vaikuttaa?
Olen mielessäni ihmetellyt joidenkin ns. keskuskaupunkien edustajien lausuntoja joissa he arvostelevat joutuvansa maksamaan köyhemmän naapurikunnan menoja verotulotasuksella ja toivovat kuntaliitoksia. Mikä tässä muuttuu jos saman naapurikunnan asukkaat tulevat tämän keskuskaupungin asukkaiksi. Varsinkin jos veroprosentti keskuskaupungissa on alhaisempi kuin liitoskunan. Tällöinhän kaikki uuden kunnan asukkaat maksavat myös liitoskunnan kulut. Tilastollisesti luvut muuttuvat esim. huoltosuhteen osalta, ikärakennteen jne. osalta paremmiksi vaikka mikään todellisuudessa ei muutu. Muutos saadaan vain palveluja heikentämällä, maksuja ja veroja korottamalla ja vain pieneltä osalta henkilöstösäästöillä hallinnossa.
Palvelutarpeet eivät muutu ellei ymmärretä ennaltaehkäisevän toiminnan merkitys koko elämän aikana niin koulussa, työelämässä kuin vanhuudessa. Ennaltaehkäisevästä toiminnasta on ollut helppo säästää tai jättää se tekemättä. Kuitenkin on ollut virhe näin toimittaessa. Kuinka paljon helpommin voidaan esim. koulussa ajoissa annetulla erityisopetuksella saada hyviä tuloksia myöhempää elämää varten. Tähän on jo päästy niissä kunnissa joissa on riittävä erityisopettajakunta, mutta missä näin ei ole voi jatkokoulutuksessa tulla ongelmia, keskeytyksiä ja pahimmassa tapauksessa syrjäytyminen normaalista elämästä.
Olen asettumassa ehdokkaaksi kuntavaaleissa kahdeksatta kertaa.  Tuleva kausi tulee olemaan vaikea mikä on kuntamme kohtalo  tulossa ovat varmaan kuntaliitosasiat, miten sosiaali - ja terveyspalvelut hoidetaan, kuinka yriystoiminta kehittyy kunnassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Myrskykokemuksia puheenvuoro 3.8.

Maanantai 3.9.2012

myrsky_1972_15_a.jpg


Kuva: Ilkka Nurmela: myrsky alkaa nousta v. 1972 Rokolahdella.

Myrskykokemus 8.7.1972 on jäänyt pysyvästi mieleeni. Päiväällä oli lopetettu heinänteko ja illalla oli sisareni konfirmaatio Puumalan kirkossa. Vanhempani olivat siellä. Illansuussa kello 17 aikoihin kiinnitin huomiota pilveen joka nousi alhaalta ylöspäin.
Rantasauna oli lämminnyt ja menin saunomaan. Uimassa käydessä alkoi tuulla kovaa ja ukkonen jyrisi. Puut alkoivat taipua luokille kun juoksin pois rannalta. Puut eivät vielä kaatuneet kun sade ei ollut vielä alkanut. Kotona katselimme ikkunasta myrskyn etenemistä. Sateen muututtua rankkasateeksi yhdessä myrskyn kanssa jonkin aikaa puut taipuivat kunnes alkoivat kaatua yhtäaikaa kaikki. Tämä viimeinen vaihe ei kestänyt montaa minuuttia mutta tuhot olivat omalla tilallani varsin suuret
.

1972_myrsky_parehoylakangas.jpg




Kuva 1972 myrskytuhosta omalla tilallani, tuhoaste 80 % puuston ikä 80 vuotta.

img_5246.jpg


Kuva 2012 samalta alueelta.

Lue lisää »

1 kommentti .

Kesä meni kohisten

Maanantai 13.8.2012

Puumalan kesä oli vilkas edellisten kesien tapaan. Hieman sade vesitti yhtä vilkkaimmista viikoista heinäkuun puolivälissä tänä vuonna. Lettukahvio oli kuutena viikkona satamatorilla. Paljon sai tavata aikaisempina kesinä tutuksi tulleita paikallisia ja lomalaisia uusiakin tuttavuuksia luotiin kesän kuluessa. Seraavassa kuvia kesän varrelta.

img_4945_12.jpg


Satamatori torstaina ennen juhannusta

img_4969_1.jpg


Puumalansalmessa luotsi nousee laivaan.

img_4980_1.jpg


Lettukahvion 15. kesä oli enempi aurinkoinen kuin sateinen.

img_4992_1.jpg


Vanhojen autojen Saimaan ympäriajo ilahdutti 30. kesäkuuta.
Kuvassa yksi kauneimmista autoista.

img_5008.jpg


Kesäteatterissa katsomassa "Me tulemme taas" esitystä.

img_5028_1.jpg


Kesän mansikkasato oli hyvä, vaikka sade lopettikin
mansikkauden kesken ja osa sadosta tuhoutui.

img_5081.jpg


Kristuksenhauta on pienoisrotko Luukkolan Karkiassa.

img_5084.jpg


Paikalla on kyltti kertomassa kohteesta.

img_5139.jpg


Saaristolaispäivä 21.7. päättyi Niinipuussa pidettyyn tilaisuuteen.          

img_5099.jpg


Savolainen osakunta risteili s/s Mikolla periteisien kesäristeilyn.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannus

Lauantai 23.6.2012

img_4957_1.jpg













   Hyvää Juhannusta

Kommentoi kirjoitusta.

Lettukahviolla 15. toimintavuosi

Lauantai 23.6.2012

img_0317a_tiira_2__kopio_2.jpg


Puumalan satamatori 2009                                              

img_2245.jpg


 2008

img_4854.jpg


 2012

img_4934_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tuulivoimalat

Tiistai 5.6.2012

Tuulivoimaloiden mahdollinen rakentaminen Puumalaan on herättänyt keskustelun niiden maisema- ja ääni haitoista. Jo tammikuussa 2010 olen kirjoittanut blogissani asiasta. Kantani on myönteinen kun voimaloiden sijottaminen tehdään harkitusti. Maakuntaliitto valmistelee vaihemaakuntakaavaa jossa kartoitetaan mahdolliset tuulivoimala-alueet. Kaavasta on tietoa Etelä-Savon maakuntaliiton sivulla linkki . Asiaa voidaan lähestyä hyvällä tuulella.

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntarakenne ja sote -palvelut

Maanantai 4.6.2012

Hallituksen linjaukset sosiaali-ja terveyspalveluista siirtymisestä kaksitasoiseen rakenteeseen jossa sairaanhoitopiirit lakkaavat ja erikoissairaanhoito säilyy nykyisellä yliopistosairaaloiden alueella ja kunnat vastaavat perusterveydenhoidosta ja osasta erikoissairaanhoitoa.
Mielestäni suunta on osittain oikea kun puretaan päällekkäistä hallintoa. Miten kunnat pystyvät saamaan tällä uudistuksella toimimaan terveyspalvelut joiden hoitamisessa nytkin on vaikeuksia lääkäri - ja hoitajapulan vuoksi. Puhutaan suuremman yksikön pystyvän paremmin hoitamaan tämän.
Mikkeli on hoitanut naapurikuntien terveyspalveluita ostopalvelusopimuksella jotka eivät aina ole toimineet sopimuksen mukaisina. Lääkärivaje onjouduttu paikaamaan ostopalveluna lääkärifirman lääkärellä, josta on seurannut lääkäreiden suurta vaihtuvuutta = lyhyitä jaksoja pisimmät ovat noin vuoden mittaisia joka on kuitenkin lyhyt aika jos halutaan saada toimiva potilas - lääkäri suhde. Ensin on ratkaistava  kuntien ja valtion tehtäväjako.
Miten olisi Norjan malli jossa terveydenhoito on valtion vastuulla. Siellä voi valita sairaalan mihin menee tämä luo positiivisessa mielessä kilpailutilanteen jossa sairaalat panostavat mm. tehokkuuteen, laatuun ja taloudellisuuteen. Jos ei ole minkäänlaista kilpailutilannetta kustannukset tuppaavat nousemaan jolloin toiminta ei ole ollut riittävän tehokasta. Toivotaan parasta mutta pelätään pahinta.
Nämä hallituksen esitykset jouduttavat kuntaliitoksia (se kai on ollut tarkoituskin) mutta kuten monet asiantuntijat ovat todenneet ne eivät yksin ratkaise tätä sote - ongelmaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Hirvet heittivät talviturkin

Maanantai 4.6.2012

img_4879_2.jpg
Kuvan hirvet uivat Kotkatsaaresta  joko Likasaareen tai Junninmäen kylään. Hirvet voivat olla samat  jotka viime syksyksynä emänsä kanssa vasoina uivat kahdesti pois Punahattujen metsästysalueelta. Nyt paluu tapahtuu myös uimalla joka on turvallisin reitti vaihtoehtona on pengertie  jossa liikennettä on päivällä jatkuvasti. Hirvet heittivät talviturkin turkki päällä.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 28.5.2012

Valtuusto valitsi kunnanjohtajaksi Matias Hildenin. Valinta oli yksimielinen.Hilden on toiminut määräaikaisena kunnanjohtajana Puumalassa loppuvuodesta 2011.

Valtuusto hyväksyi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen. Kertomus herätti kysymyksiä miksi se sisälsi niin paljon kysymyksiä. Vastauksessaan lautakunnan puheenjohtaja totesi että vastaukset kysymyksiin antavat kuntalaisille enemmän tietoa asioista kun nyt on kerrottu.

Tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin. Kunnanjohtaja selvitti mitkä muutokset vaikuttivat että tilinpäätös oli 151 342 euroa alijäämäinen. Suurimmät muutokset olivat myyntivoittojen alittuminen n. 270 000 euroa, toimintakate ylittyi n. 100 000 eurolla. Tulopuolella  valtionosuudet ylittyivät 119 000 ja verotulot alittuivat 194 000 eurolla. Terveuspalvelujen toimintakate oli 140 000 euroa arvioita parempi. Lukiokoulutus menot pysyivät budjetissa mutta oppilasmäärän väheneminen pudotti valtionosuutta joka viimeisimpänä vei tulosta miinukselle. Tulosta voidaan kuitenkin pitää kohtuullisena.

Vuosikolmannesraportti osoitti tässä vaiheessa pysytty hyvin budjetissa. On vielä ennenaikaista arvioida toteutuuko budjetti vai ei - suunta on nyt hyvä toteutumisen kannalta.

Kommentoi kirjoitusta.

Kevätkokemuksia

Torstai 17.5.2012

img_4725_32.jpg

Kevään ensimmäisellä kalastuskerralla saalliiksi tuli 5.532 kg lahna riimuverkosta. Pituutta 71 cm ympärysmitta 60 cm.

img_4736_2.jpg


Savustettuna lahna on hyvää.

img_4821_1.jpg




Korvasieniä on löytynyt ei tosin viime vuoden määriä.

img_4808_2.jpg


Hirvi on käynyt muutamana päivän ruokailemmassa luomupellossa.

img_4833.jpg


Mustikka aloittanut kukkia lämpimimmillä kasvupaikoilla. Sadosta tulossa hyvä ellei halla vie sitä.

Kommentoi kirjoitusta.

Onnea Äideille

Sunnuntai 13.5.2012

img_4777_1_p__kopio__kopio.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Maalämpö öljylämmityksen tilalle

Perjantai 11.5.2012

Kuluvalla viikolla alkoivat maalämpöön siirtymiseen tarvittavat työt.

img_4749.jpg


Tässä ensimmäinen kaivinkoneen kauhaisu putkiston vaatimaa kaivantoa varten.

img_4750_1.jpg


Kaivantoa tulee yhteensä 400 m.img_4754_1.jpg


Putket levitettiin traktorin kuormaajaan kiinnitetyltä kehältä pellolle.


img_4767_1.jpg















Putket 400 m tulevat kahteen 200 m pitkän kaivannon reunoille. Kaivannon leveys on 160 cm ja syvyys 100 -120 cm.

img_4766_1.jpg













Työmaalla valvonta pelaa josta Otto koira pitää huolen.

img_4764_1.jpg













Tässä ensimmäisessä vaiheessa putket on tuotu talon sisään. Toisessa vaiheessa asennetaan tarvittavat laitteistot sisätiloihin.

Päätökseen miksi vaihtaa öljylämmitys maalämpöön on vähintään kaksi syytä öljyn hinnan nousu ja kattilan ikä . Jo pelkällä ölylaskun säästöllä on investointi maksettu 3 - 4 vuodessa.

2 kommenttia .

Navigaattori hyvä renki mutta huono isäntä

Torstai 10.5.2012

Näillä sanoilla voi kuvata viikolla tapahtunutta puoliperäväunurekan suunnistamista Puumalassa. Navigaattorissa oli kohteen koordinaatit joiden mukaan perille oli enää 600 m. Tie oli kapea metsäautotie mitä myöten rekka ajoi. Kuljettaja oli siinä vaiheessa kun oli juuttunut kiinni soittanut paikkaan minne oli menossa. Siinä vaiheessa paljastui että koordinaatit olivat virheelliset ja oikea osoite olikin Taipalsaarella yli 100 kilometrin päässä.

img_4765.jpg

Mutka ja kapea tie aiheutti ojaan suistumisen.

img_4742.jpg


Moton vetämänä rekka nousi ojasta ja pääsi jatkamaan keskeytynyttä matkaansa.
Vastaavia tilanteita on paljon sekä  paikannimen että koordinaattien mukaan harhautuneita. Suurin riski ovat samannimiset paikat eripuolella Suomea. Naapuri kertoi esimerkin Juvanmalmia (Espoossa) on esitty Juvalta. Liika luottamus vain navigaattoriin voi viedä harhaan.
Tästä tapauksesta on Maaseudun Tulevaisuuden viikonkuva otsikon alla juttua.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »