Yhteystiedot

Olavi Kietäväinen
Autiontie 57 B
52200 PUUMALA
050 024 2573
olavi.kietavainen(at)kd.fi
www.olavikietavainen.net
www.facebook.com/olavi.kietavainen

Pikakysely

Mitä pidät kotisivuistani?

Uutiset

6.3.2015Puumalalle vuodelta 2014 1,3 miljoonan ylijäämäLue lisää »7.5.2017KD Etelä-Savon piiriantoi kaksi julkilausumaa Tasapuolisuutta luottamushenkilöpaikkoja täytettäessä ja valaistus viitostielle Mikkeli-Juva -välilleLue lisää »28.2.2017Kuntavaalien 2017 KD:n ehdokkaat PuumalassaLue lisää »

Puumalan 2012 tilinpäätös plussalla

Tiistai 26.3.2013

Puumalan kunnan  vuoden 2012 tilinpäätös päätyi 340 894 euroa ylijäämäiseksi. Tulokseen vaikuttivat verotulojen ja valtionosuuksien kasvu 480 000 eurolla toimintatulot vähenivät 190 000 eurolla talousarviosta  tulot kasvoivat yhteensä 290 000 eurolla. Lisäksi tuli kertaluontoinen 297 128,15 euroa Etelä-Savon koulutuskuntayhtymän purkamisesta. Henkilöstön palkka sivu- ja eläke kuluineen kasvoi 241 900 eurolla. Palveluiden ostot taasen alittivat edellisen vuoden tuloksen 180 700 eurolla. Varsinkin terveys- ja erikoissairaanhoidon kulut pienenivät 500 000 eurolla joka on yksi peruspilari kun kunnan tulos saadaan ylijäämäiseksi. Poistot lisääntyivät 40 000 eurolla >  579 958,48 €. Ilman kertaluontoista satunnaista tuloa  ylijäämää kertyi 43 765,83 €. Kertynyt alijäämä on 1,3 milj. € on n. 550 euroa/asukas.  Tästä on hyvä jatkaa. Tulossa on muutoksia miten ne vaikuttavat ei vielä tiedetä.

Kommentoi kirjoitusta.

Puumala maakunnan kärjessä

Maanantai 25.3.2013

Viikolla julkaistiin myös kiinteistöjen kauppahintatilasto vuodelta 2012. Tässä tilastossa Puumala pärjää maakunnallisesti ja valtakunnallisestikin kokoisekseen hyvin. Rakentamattomia asuinpientalokiinteistöjä oli myyty Etelä-Savossa silloisessa kuntarakenteessa eniten Puumalassa 12. Myös haja-asusutusalueella vapaa-ajan rakketamattomien kiinteistöjen myyyntihinnan keskiarvo on korkein maakunnassa. Lpmakiinteistöt sekä rakennetut  että rakentamattomat ovat hinnaltaa kokeimpia Etelä-savossa ja rakennetujen osalta 4. Porin, Iitin ja Hartolan jälkeen tilastoissa. Nämä tilastotiedot vahvistavat vapaa-ajan asutuksen merkityksen Puumalalle ja senkin se kertoo että alue on haluttua koska hinnat ovat maakunnankärkeä ja valtakunnallisestikin kärjen tuntumassa.

Kommentoi kirjoitusta.

SOTE soppa - "taivas varjele mitä sieltä tulee"

Sunnuntai 24.3.2013

 Menneellä viikolla valmistui SOTE - raportti ja hallitus istui kehysriihensä. Varsinkin SOTE- asiat vaikuttavat olevan asiantuntijoiden ja maan hallituksen välillä varsin suloisesti levällään. Ei ehtinyt asiantuntija ryhmän lausunnosta muste kunnolla kuivua kun hallitus jo linjasi asian toisella tavalla.
Viikolla radiosta kuultu kommentti miten päätöksenteko ja on muuttunut. Aikaisemmin suurissa koko kansaa koskevissa asioissa oli laajapohjaiset valmisteluelimet ja asiantuntijoiden mielipiteitä huomioitiin.
Nyt vallassa olijat haluavat tehdä päätökset oman poliittisen näkemyksensä kannalta jolloin oppositio ei pääse vaikuttamaan suoraan valmisteluun ja asiantuntijoiden mielipiteitä ei kuunnella niin paljon.
Tämä kehitys ei ole pitkässä juoksussa toivottavaa. Miten toimii seuraava hallitus jos nykyinen oppositio on silloin vallankahvassa. On vaarana tilanne jossa aina nelivuotias kausina käännetään suuntaa ja tehdään uudelleen samoja valmisteluja. Tärkeämpää olisi turvata palvelut ja sellainen lähidemokraattinen hallinto johon kansalaiset voivat vaikuttaa ja luottaa. Joka lähtee ensisijaisesti kuntalaisten palvelutarpeesta johon palvelurakenne sovitetaan eikä päinvastoin jossa rakenteeseen sovelletaan palvelutarve.
Viikon päätteeksi asintuntijaryhmän jäsen totesi: tulee kiire jos sote - laki halutaan valmistuvan 2014 hutikuun loppuun mennessä.
Kiire on päätöksenteossa vaarallinen sana sen varjolla tehdään päätöksiä joita perustellaan välttämättöminä jolloin joudutaan ottamaan riski että päätös voi olla myös väärä. Tämän väärän päätöksen oikaisu ei olekaan helppoa ja virheistä johtuvia vahinkoja ei voi peruuttaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Kevätjäällä

Tiistai 12.3.2013


img_6081_1__kopio.jpg




















Aurinkoinen kevättalven päivä ja hiitolenkillä jäällä voi nähdä luonnon kauneuden ja elämänmerkkejä siellä.

img_6085_1__kopio.jpg




















Auringon lämpö paljastaa pälviä kalliorannoilla ja jäkälät koristavat sulavia kalliolaikkuja.


img_6091_1__kopio.jpg





















Kettu on kiertänyt luodolla missä teerit aloittelevat soidintaan.

img_6093_1__kopio.jpg




















Jäällä on teerenpelistä jo enemmänkin jälkiä. Kevättä rinnassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Järki vai jälki viisautta

Maanantai 11.3.2013

Tämä ajatus on ollut mielessä kun kymmenen vuotta jatkunut kansalaisopisto- RAJUPUSU näyttää saavan vähintään muutoksen tai jopa loppuu nykyisessä laajuudessaan. Ihmetystä on herättänyt toimintatapa miten on haluttu irtisanoa yhteistyösopimukset Puumalan kunnan kanssa vaikka ei ole varmuutta ovatko kaikki nykyiset kunnat mukana uudessa opistoyhteistyössä.
Mikäli Puumala jää pois yhteistyöstä ja jatkaa opiston toimintaa yksin tämä on mahdollista kunnalla olevan ylläpitoluvan avulla muuttamalla toiminta-alue yksin Puumalaa koskevaksi. Tämä vaihtoehto toteutuessaan edellyttää Sulkavan, Juvan ja Rantasalmen on perustettava uusi kansalaisopisto täysin alusta pitäen jolloin vasta opetusministeriön toimintaluvan jälkeen on mahdollista varmuudella lähteä esim. palkkaamaan henkilökuntaa.
Kun päätös yhteistyösopimuksen irtisanomisesta tehtiin vajaa kuukausi ennen määräajan täyttymistä ja asia oli "päätetty" jo edellisenä vuonna miksi asia jätettiin näin viimetippaan varsinkin kun uuden opiston toimita-alue ja siihen kuuluvien kuntien määrä ei ollut lopullisesti selvillä. Perustelu miksi tähän on tultu on yksikertaisesti Puumala ei ole muussa yhteistyössä näiden kuntien kanssa ja Juva, Rantasalmi ja Sulkava halusivat lopettaa tämän viimeisenkin yhteistyön jossa Puumala oli toimijana. Kyllä nämä kunnat toivottavat Puumalaa mukaan tähän uuteenkin yhteistyöhön mutta lähtökohta on kannaltamme samanlainen kuin koulukiusatulla kuinka voi tehdä luottamuksellista yhteistyötä kiusaajan kanssa. Jos tässä jollekin naapurikunnan edustajalle tulee tätä jälki viisautta joka on siinä vaiheessa jo myöhäistä järki viisautta. Vanha sanonta "parempi tutkia kuin hutkia" tai "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty" olisi ollut toimintaohjeet tähänkin tapaukseen.
RAJUPUSU - opiston toimintaa ovat kaikki kunnat pitäneet toimivana ja olleet varsin tyytyväisiä toimintaan. Tätäkin palautetta vastaan voi ihmetellä nyt tehtyjä päätöksiä.

rajupusu_saimaan_r_1.jpg
Taitaa pusut saimaan rannalla muuttua rajusu´ksi  mitä se on aika näyttää.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Keskiviikko 6.3.2013

Maanantainen valtuuston kokous oli valttuutettuna oloni lyhimpiä. Kokous kesti kahdeksan minuuttia. Valtuutettuina olimme jo kokoontuneen aikaisemmin seminaariin jossa koottiin kunnan strategiaa vuoteen 2020. Laajempaa näkemystä maakunnan, valtakunnan ja Euroopankin asioihin valotti maakuntajohtaja Matti Viialainen. Kunnanjohtaja Matias Hilden toi esille kunnan toimintaan vaikuttavia seikkoja niin kuntarakennelain, valtionosuusuudistuksen kuin sote uudistuksen kannalta.
Valtuuston kokouksessa päätökset tehtiin kaikilta osin yksimielisesti. Lausunto kuntarakennelaista, sataman laiturit, tiedoksi saatettiin edellisellä valtuustokaudella tehdyt aloitteet, valtuuston ja kunnanhallituksen kokousaikataulu, valttiin Vaalijalan kuntayhtymän yhtymäkokousedustajaksi Jorma Virta varalle Olavi Kietäväinen. Viimeisenä asiana oli tilintarkastajan valinta johon valittiin JHTT-yhteisö Kuntatarkastajien Oy Clavis.
Lausunnossa kuntarakennelaista kiinnitettiin erityisesti huomiota Puumalan syrjäisyyteen ja saaristoisuuteen jossa välimatkat kuntakeskuksesta toiseen kuntakeskukseen ovat pitkät ja tämän huomioimista laissa. Puumalassa on kohteita jotka ovat maantieteellisesti lähellä toisiaan mutta joissa välimatka tietä pitki voi olla yli 30 kertainen. Kyseessä on todellisesta syrjäisyydestä.
Myös syntyvien lasten ikäryhmän 50 määrää ikäluokkaa kohden perusopetuksen laadukkaan ja yhdenvertaisen järjestämisen kannalta välttämättömänä edellytyksenä tai perusteluna.

Kommentoi kirjoitusta.

Paikallislehti asiaa

Torstai 21.2.2013

Paikallislehti. Tänään oli ilo lukea Puumala-lehteä jossa oli monta myönteistä ja ihmisläheistä juttua. Vaikka tiedonvälitys on muuttunut radikaalisti lehden alkuajoista on sillä tärkeä merkitys tänäänkin. Omakohtainen kokemus, kun asuin Helsingissä, se toi kuin kirjeenä viestin kotipaikkakunnalta. Jutut koskettivat tuolloinkin ja yhden jutun vaikutus oli kaipauksen herääminen paluuseen Puumalaan. Paluu ei vielä vuosiin toteutunut mutta kipinän se sai syttymään ja paluukin tapahtui ajallaan. Päivän lehdessä oli kertomus Aution mummoista joka on naamakirjassa saanut muualla asuvat puumalalaislähtöiset tuntemaan jotain hyvää kotiseudustaan kommentoidessaan lukemaansa. Tämä arjen selviytyjistä kertova juttu rohkaisee esimerkillään olemaan lähimmäinen toisille.

Myös uudestaan viriävä Pistohiekan alueen matkailuhanke ja Saariston rengastie ovat myös kannustamassa meitä puumalalaisia olemme ja elämme Suomen kauneimmassa tai ainakin Saimaan kauneimmassa kunnassa. Maakuntaliiton lausunto kuntarakenteen muutoksesta ja siinä Puumalan kunta itsenäisenä on kaiken tämän muutosrumban keskellä positiivinen asia. Maakuntaliitto on kuntiensa edunvalvoja ja tämä on oikeanlaista toimintaa.
Pari kuvaa Puumalasta vuosikymmenten takaa.

pistohiekka_1968__kopio.jpg

 Lietvedentie Pistohiekan kohdalla v. 1968

puumalan_kirkonkyla_1940_luku_1__kopio.jpg



















Puumalan kirkonkylä 1940- luvun puolivälin jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta.

Ystävyys

Sunnuntai 17.2.2013

Viikolla oli ystävänpäivä . Kuvan jonka naamakirjaan tuolloin laitoin ja joka on tässä myös kuvaa ystävyyttä läheisyytenä. Kuva on vuodelta 1979 ja molemmat ovat siityneet tästä ajasta ikuisuuteen. Tätä kuvasin ystävyyden olevan nykyhetki emme tiedä tulevasta on tämä päivä jolloin voimme olla yhteydessä ystäviin. Ystävänpäivä on aina silloin kun kohtaamme ystävän. On varmaa että se ilahduttaa ystävää joka kerran kun kohdataan tai muuten ollaan kuulolla.

ahti_salmi.jpg




















Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 28.1.2013

Kunnanvaltuusto piti ns. järjestäytymiskokouksensa tänään. Valinnat sujuivat sovitusti johon vaikutti voimasuhteet ja kuka kenenkin kanssa tekee läheistä yhteistyötä. Puoluepolitiikalla saadaan demokraattinen edustus ja se on juuri sennäköinen kuin puolueetkin.
Oma paikkani tällä valtuustokaudella on valtuuston 2. varapuheenjohtajuus. Kolme pienintä valtuustoryhmää ( PS, Kok ja KD) sovimme hyvässä yhteisymmärryksessä paikoista kunnanhallituksessa, ja valtuuston 2. varapuheenjohtajuudesta niin että PS ja Kok saivat kunnanhallituksen paikat ja KD 2. varapuheenjohtajuuden.
Neuvottelut ovat olleet samankaltaisia v. 1988 jolloin olin ensimmäistä kertaa neuvotteluissa mukana. Silloin olin kirjoittanut neuvottelujen jälkeen mm. Kun herrojen kanssa menee marjaan voivat viedä kopatkin. Aina ei ole tuntunut tältä, onneksi.
Henkilövalinnat menivät joutuisasti reilussa puolessa tunnissa. Pari muuta asiaa palvelujohtajan vuorotteluvapaa ja päätös asunto-osakkeiden varaamisesta ja talousarviomuutoksesta varsinkin jälkimäisestä käytettiin muutama puheenvuoro. Valtuuston uusi ryhmä PS esitti että kunta ei varaa ja osta asunto-osakkeita. Äänestyksessä 18-3 Keskusta, SDP, Kok ja KD kannattivat ja PS vastusti. Keskustelussa nostettiin esille myös asuntojen kuntokartoitukset ja niistä johtuvat kunnostus ja mahdolliset asuntojen purkamiset kartoituksen seurauksena. Tätä kysymystä kommentoitiin kertomalla kartoitusten olevan käynnissä - hyvä niin. Kokouksen kokonaiskesto oli 51 minuuttia.

Kommentoi kirjoitusta.

Maailman laidalla

Maanantai 28.1.2013

Kauas on pitkä matka on vanha fraasi joka piti paikkansa kun alkukuusta suuntasimme matkan Thaimaahan tai kuten ystäväni arvuutteli naamakirjassa ollaanko tai- vaassa vai tai - maassa oltiin Thaimaasa. Sinänsä ensimmäinen arvuuttelu voisi pitää paikkansa kun kyseisessä maassa ei läpötilojen vuoksi vilua eikä nälkääkään tarvitse kokea. Paikkakunta Phuketin saarella oli Kathu niminen "kylä". Kohde ei ollut rannalla vaan keskisaarella joka teki paikasta rauhallisemman kun rantakohde jossa paikalliset myyjät tunnistivat suomalaisiksi ja huusivat  terve, terve.. mitä kuuluu.
Kathussa sai kävellä ja olla rauhassa. Hotelli oli pieni 25 huonetta käsittävä Orchid Kathu Heigts huoneistohotelli. Matkaa Patongin rannalle oli 5 km joka oli pieni miinus muuten hyvään sijaintiin.  Muutamalla kuvalla seuraavaksi kerron paikoista joissa kävimme ja olimme.

img_5910__kopio.jpg





















 Kukkaloistoa

img_6060__kopio.jpg





















Saariretkellä Andamaanianmerellä

img_5998__kopio.jpg

Khai Nok´in saari laivaristeilyn kohteena jossa hyvät uimarannat.

img_6057__kopio.jpg










































Hotellin sisäänkäynti.

img_5916_1__kopio2.jpg





















Kathun vesiputouksella ja sademetsässä.

p1200131_a__kopio.jpg





















Snorklatessa näki värikkäitä kaloja.

img_6092__kopio.jpg





















Pitkähäntäveneitä Phi Phi saaren rannassa

img_6238__kopio.jpg





















Khai Nok´in saaren ranta kun aurinko on jo laskemassa ja auringonottajat poistuneet rannalta.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhan vuoden satoa

Maanantai 31.12.2012

Kulunut vuosi on ollut vaihteleva ja monia mielenkiintoisia asioita on sen aikana tapahtunut. Muutamalla kuvalla kokoan vuoden tapahtumat yhteen.

img_4027__kopio.jpg

1. tammikuuta 2012.

img_4036__kopio.jpg






















Lunta oli vähän tammikuun alussa vettä virtasi tuolloinkin ojissa ja pakkanen teki jäätaidetta.

img_4071__kopio.jpg





















Presidentinvaalit käytiin tammikuussa KD:n ehdokas Sari Essayah kampanjoi Etelä-Savossa 11.1. Kuvassa ollaan Pieksämäellä.

img_4092__kopio.jpg





















Mikkelin vanha kaupugintalo on komea valaistuna.
Puumalan kunnanvaltuusto päätti jatkaa itesnäisenä kuntana äänin 11-10 eikä liitosneuvotteluja aloitettu Mikkelin kanssa. Liitospäätös voidaan tehdä vain kerran ja tässä tilanteessa itsenäisyys on parempi vaihtoehto.

img_4108_p.jpg





















Pakkasta oli talvella paikoin yli -30 astetta. Tässä Puumalan satama ja pakkasta -30.

img_4238__kopio.jpg





















Pakkasista välillä etelän lämpöön. Petra Jordaniassa on katsomisen arvoinen paikka.

img_4406__kopio.jpg




















Vadi Rumin autiomaan kulkupelejä ovat olleet ja ovat kamelit. Kuvan kamelit olivat päivällä turistien vuokrattavissa ja palaavat päivän päätteeksi kotiin.

img_4474__kopio.jpg





















Puumalassa on vuoden lopussa 21 sotaveteraania. Kuvassa viimeinen sotainvalidi, naapurin Pentti, saatettiin haudan lepoon. 3.3.

img_4512__kopio.jpg




















Keväällä avattiin Aten Marja-Aitan uudet tuotantotilat ja myymälä Hirvensalmella Uutelan risteyksessä Liito-oravantie 2. Yrityksen siirtyminen oli Puumalalle menetys kun täällä ei ole suuria yrityksiä vaan pienet yriykset ovat kunnan yritystoiminnan runko.

img_4611_1__kopio.jpg




















Vääränjärven rannalla on kallioon hioutunut kaareva hiidenkirnun seinää muistuttava jääkaudenaikainen seinämä.


img_4637__kopio.jpg





















Kotini on linnani - no ei kuvan linna kuitenkaan, vaikka nimestä niin voisi päätellä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää Joulua

Maanantai 24.12.2012

joulu_a.jpg
Hyvää ja armollista Vapahtajamme Jeesuksen syntymäjuhlaa kaikille kotisivujeni lukijoille.

Kommentoi kirjoitusta.

Tervehdys Veskansankyliltä

Maanantai 24.12.2012


Vuosi Puumalan Veskansankylillä on ollut vilkas. Mahdollisuudet mitä kylätoiminta alueellamme on käytettävissä on paremmin saatu hyödynnettyä. Matkailuun ja vapaa-ajan asumiseen liittyvät alueemme suurimmat mahdollisuudet sijaintimme ja luonnon antamien olosuhteiden vuoksi. Kesä on tärkein ja paras aika kylillämme. Vakituisten asukkaiden lisäksi on 10 kertainen määrä vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita. Kuntamme merkittävin matkailukohde on Niinisaaren kylän yritysrypäs joka on kehittänyt yhteistyöllä alueen matkailua johon on saatu liitettyä luonnonkaunis saaristotie Lintusaloon ja siellä oleva matkailuyritystoiminta. Vuoden aikana on nytkähtänyt liikkeelle selvitys Vetojaon ylittävästä lossiyhteydestä johon Etelä-Savon maakuntaliitto yhdessä Puumalan kunnan kanssa on käynnistänyt hankkeen jolla selvitetään mahdollisuus lossiyhteyden toteuttamiseen. Veskansankyläyhdistyksen saaristopäivä toteutettiin toisen kerran. Tapahtuma on saanut satoja ihmisiä käymään päivän aikana eri puolilla kyläaluetta järjestetyissä tilaisuuksissa. Tapahtuma toteutetaan tulevana vuonna 13.7. Paikalliset yritykset, yhteisöt ovat järjestäneet jazz tapahtuman, juhannuskokon, nuotanvetonäytöksen ja monia pienempiä tapahtumia yhdessä ja yksittäin. Tämän kesän toinen kohokohta oli Norppauinti kun Kimmo Ohtonen ui ja yöpyi alueellamme. Ehkäpä mieleenpainuvin muisto hänelle jäi vetopasuunalla soitettu laulu” Nestori Miikkulaisesta” soittajana Temolan isäntä Matti Hytti. Syksyllä aktiivisin aika kylillä on hirvenmetsästys joka kokoaa kyläläisiä ja vapaa-ajan maanomistajat yhteisen harrastuksen pariin.

Talvi on rauhallisempaa aikaa jolloin varaudutaan tulevaan kesään.

Toivotan kaikille ”Veskansan” kyläläisille Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle.

Olavi Kietäväinen

kylätoimikunnan puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Tiistai 18.12.2012

Maa

nantainen (17.12.) kunnanvaltuuston kokous  oli valtuustokauden viimeinen. Asita joita oli kahdeksan päätettiin yksimielisesti. Myöskään valtuutettujen puheenvuoroja ei varsinaisten kokousasioiden kohdalla käytetty. Kokouksen päätteeksi käytettiin muutama puheenvuoro jossa käsiteltiin mennyttä kautta. Viimeisen puheenvuoron käytti valtuuston puheenjohtaja (kuva) joka kertasi valtuuston kauden tapahtumia ja kuinka muutokset kunnankin tilanteessa ovat muuttuneet onneksi parempaan suuntaan taloudellisessa mielessä myös isot hankkeet kuten Pistohiekka ovat hieman edenneet. Hän toivotti Hyvää Joulua jolloin on aika rauhoittua ja levätä ja hyvää uutta vuotta.img_5865_1__kopio.jpg























Kommentoi kirjoitusta.

Jäätaidetta

Sunnuntai 2.12.2012

Jäätaidetta on voinut viime päivinä nähdä syntyvän rannoille missä kova tuuli on nostanut aallokkoa joka on muodostanut seuraavat taideteokset.img_5723_1__kopio.jpg






















Jäätyneet puolukanvarvut,

img_5738_1__kopio.jpg




















pajunoksat,

img_5751_1__kopio.jpg


















jääpuikot








Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 5.11.2012

Ennen kunnanvaltuustonkokouksen alkua tervehditään kanssa valtuutettuja. Tällä kertaa onniteltiin niitä valtuutettuja jotka saivat valtuutuksen seuraavalle kaudelle. Osa jäi arvalla tai vain muutaman äänen päähän valinnasta joka varmasti askarruttaa vielä mieltä.

Valtuusto ensimmäisessä asialistan kohdassa päätettiin tilintarkastajien toimikaudesta joka aikaisemmin on ollut valtuustokausi mutta nyt kuntalain muutoksella voidaan valita neljäksi tai enintään kuudeksi vuodeksi. Valtuusto päätti toimikaudeksi viisi vuotta.

Valtuustokauden vaihtuminen ja muutokset palvelutuotannossa toi valtuuston työjärjestyksen ja hallintosäännön uudistamisen, kunnanhallituksen johtosäännön muutoksen, peruspalvelulautakunnan johtosäännön päätettäväksi. Myös Etelä-Savon sairaanhoitopiirin perussopimuksen ja Etelä-Savon alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen muutoksesta päätettiin.

Veroprosentista käytiin keskustelua kunnanhallituksen esityksestä veroprosenttiin 0,5 % laskua 21 > 20,5 ja yleiseen kiinteistöveroprosenttiin nostoa 0,90 > 0,95, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,42 > 0,48 , muiden kuin vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentti 1,00 > 1,08 ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti oli ennallaan 1,6. Keskustelussa tehtiin vastaehdotus veroprosenttien pitämiseksi ennallaan. Kannatin ennallaan pitämistä. Perusteluna moni pienituloisen tai eläkeläisen tulot ovat niin pienet ettei joudu maksamaan kunnallisveroa mutta maksaa kiinteistöveroa joka nousee omasta asunnosta 14,3% varsin roima korotus. Koen asian kikkailuksi jolla pyritään vaikuttamaan kunnan imagoon joka mielestäni perustuu enempi toimiviin palveluihin, luontoon, hyvään maineeseen matkailu- ja vapaa-ajan kuntana. Toin esille lukion kustannusten nousun joka vastaa noin 0,5 veroprosentin kustannusvaikutusta vuodessa. Tämä siksi kun on keskusteltu lukioselvityksen yhteydessä lakkautuksen aikaistamista vuodella jota ei kuitenkaan toteuteta. Valtuusto päätti äänin 14 - 7 kunnanhallituksen esityksen mukaisesti alentaa veroprosenttia ja nostaa kiinteistöveroprosentteja. Talousarviossa vaikutus olisi aikaisempaan verrattuna 40 000 euron vähennystä verotuloihin.

Talousarvio v 2013 ja vuosien 2013 - 2016 taloussuunnitelma käsiteltiin käytännössä muutoksitta. Keskustelua käytiin enemmän viestinä eteenpäin miten asiaa tulisi viedä eteenpäin.Toin esille hankinta asian yhteydessä kuinka tärkeä on katsoa kokonaistaloudellisesti edullisin eikä pelkkä alin hinta kriteerinä. Talousarvio sai kiitosta realistisuudesta,samoin uusittu arviointi mittaristo jolla seurataan tavoitteiden toteutumista asetetuilla mittareilla.

Tiedoksi saatettavissa asioissa valtuusto sai ilmoituksen kuntavaalien vahvistetusta tuloksesta.

1 kommentti .

Vaalitulos

Maanantai 29.10.2012

Nöyrä kiitos luottamuksesta saadessani kansalta valtakirjan seuraavalle valtuustokaudelle. Iloa himmentää toisen nykyisen valtuutetun Pirjon putoaminen valtuustosta.
Vaalin tuloksessa näkyy kuntaliitosneuvottelujen mainingit. Kaikki ne puolueet jotka kokonaan kannattivat jompaa kumpaa menettivät paikkoja. Keskusta joka oli jakautunut näyttää hyötyneen sisäisestä kisasta näiden kantojen kesken saaden lisäpaikan. Perussuomalaiset ovat kolmella paikalla ratkaisevassa asemassa mikä Puumalan asema kuntana on jatkossa itsenäinnen vai kuntaliitos kun asiasta päättää kunnanvaltuusto eikä mikään ylempi taho.

Aikaisemmin ennusteeni vallituloksesta oli varovaisempi mitä vaalin tulos oli. Varsinkin Keskustan tulos poikkesi eniten koska suunta heillä kääntyi nousuun eikä laskenut kuten arvioin.

Onnea uusille ja paikkansa uusineille valtuutetuille.

Kommentoi kirjoitusta.

Syksyisen viikon kuvasatoa

Sunnuntai 28.10.2012

img_5510_1__kopio.jpgSyysruis oraalla

img_5521_1__kopio.jpgPakkasyön jälkee auton tulilasiin tullutta taidetta

img_5525_1__kopio.jpg"Tanssiin kutsu" jäätaidetta auton tuulilasissa

img_5533_1__kopio.jpgSateisten päivien jälkeen aurinkoinen päivä kruunaa maiseman.




Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Äänestämisen tärkeydestä

Tiistai 23.10.2012

Vaaleissa äänestäminen on kuntalaiselle tärkeä asia. Hän äänellään valitsee kunnan asioista päättämään oikeaksi katsomansa henkilön. Vaaleissa tarvitaan riittävä määrä henkilökohtaisia ääniä valituksi tulemiseen. Yksi ääni voi ratkaista puolueen paikkamäärän samoin ääni voi nostaa tai pudottaa ehdokkaan valtuustosta. Tämä kokemus on koettu vuoden 2004 vaaleissa joissa molemmat toteutuivat. Puolueelle (KD)yksi ääni lisää olisi tuonut toisen paikan valtuustoon ja itselle jatkokauden.  Jäätiin sitä yhtä ääntä vaille jolloin ei saatu toista paikkaa ja en tullut valituksi toiselle kaudelle. Seuraavissa vaaleissa 2008 äänimäärä riitti puolueena kahteen paikkaan ja valtuutetun tehtävät kutsuivat uudestaan. Mikäli kuntalaisena haluaa määrätyn henkilön tulevan valituksi on äänestettävä häntä ja kehotettava toisiakin äänestämään.
Näyttää siltä että kuntauudistuksesta enempää kuin sosiaali-ja terveyspalvelun uudistuksesta ei tule tarkempaa tietoa ennen vaaleja. Olisi ollut hyvä saada keskusteluun mukaan nämä uudistukset joiden tulisi olla valmiina toukokuussa 2013 ja jonka jälkeen tuleva valtuusto ottaa kantaa niihin. Tärkeintä on lähipalvelut toissijainen miten ne tuotetaan.
Valtuustoon tarvitaan henkilöitä jotka voivat kiihkottomasti katsoa koko kunnan etua ei vain omaa tai kulmakuntansa etua. Kokonaisuus on tärkeää jossa eri alueiden asiat tulevat oikeassa mittasuhteessa huomioiduksi. Jokaisen äänestäjän yksi ääni on ratkaisevassa asemassa - käytetään sitä. Valta on nyt äänestäjillä.

kuva0143.jpg






Kommentoi kirjoitusta.

Hirvipeijaiset

Sunnuntai 21.10.2012

Perinteiset hirvipeijaiset järjestettiin kolmannen kerran Luukkolan urheilukentällä metsästysseuran toisella kodalla ja telttakatoksessa. Sää oli suosi peijaisia potaisella säällä. Paikalla oli ennätys osanotto epävirallisesti laskettuna noin 100 henkeä. Tällä tavoin järjestettynä kävijämäärä on ollut runsaampi kuin tätä aikaisemmin järjestetyissä. Ikäjakauma on myös laaja alle vuoden ikäisistä yli 85 vuotiaisiin.

img_5506__kopio.jpg

Metsästysseuran puheenjohtaja toivottaa peijaisvieraat tervetulleiksi.



img_5509__kopio.jpg






















Ruokailijat katoksessa

img_5514__kopio.jpg

Puhetta riitti kun tutut tapaavat.

img_5513__kopio.jpg
Nuotion äärellä riitti istujia läpi illan.

img_5517__kopio.jpg
Vuoden metsästäjäksi valittiin Pertti Soikkanan. Hän sai kiertävän pokaalin vuodeksi haltuunsa.

img_5519__kopio.jpg
Tulilla istuttiin vielä illan hämärtyessäkin.

Seuraavana päivänä metsästyksenjohtaja totesi kodalla kun puhe ei heti sorissut,  tuliko peijaisissa kaikki jutut kerrottua kun ollaan näin hiljaa.


Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »