Yhteystiedot

Olavi Kietäväinen
Autiontie 57 B
52200 PUUMALA
050 024 2573
olavi.kietavainen(at)kd.fi
www.olavikietavainen.net
www.facebook.com/olavi.kietavainen

Pikakysely

Mitä pidät kotisivuistani?

Uutiset

6.3.2015Puumalalle vuodelta 2014 1,3 miljoonan ylijäämäLue lisää »7.5.2017KD Etelä-Savon piiriantoi kaksi julkilausumaa Tasapuolisuutta luottamushenkilöpaikkoja täytettäessä ja valaistus viitostielle Mikkeli-Juva -välilleLue lisää »28.2.2017Kuntavaalien 2017 KD:n ehdokkaat PuumalassaLue lisää »

Joulukortti

Sunnuntai 22.12.2013


copy_1_of_img_4413_1.jpg





















Vuodet vierivät joulujen välinen aika tuntuu lyhentyneen. Nuorempana ehti enemmän ja aika kului hitaammin nyt aikakäsitys on toisin päin, tekee hitaammin ja aika kuluu nopeammin. Armorikasta Vapahtajan syntymäjuhlaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Puhe itsenäisyyspäivänä 6.12.

Perjantai 6.12.2013

olavi_a__kopio.jpg












Arvoisat sotiemme veteraanit, hyvät isänmaan ystävät,

tänään juhlimme Suomen itsenäisyyden 96-vuotispäivää. Marraskuussa 1917 eduskunta päätti ottaa korkeimman vallan käytön omiin käsiinsä ja irrottaa Suomen Venäjän hallinnasta. Kuudentena päivänä joulukuuta 1917 eduskunta hyväksyi porvarillisten ryhmien itsenäisyysaloitteen äänestyksessä, äänin 100 puolesta – 88 vastaan. Aloitteen hyväksymisellä eduskunta julisti Suomen itsenäiseksi valtioksi. Tällä päätöksellä Suomen kansa otti kohtalonsa omiin käsiinsä. Suomi astui muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana. Tätä päätöstä koko Suomen kansa tänään juhlii!

Arvoisat kuulijat
Suomen kansa on antanut kalliin uhrin itsenäisyytensä säilyttämiseksi. Rintamalla, talvi- ja jatkosodassa menehtyi lähes 74 000 suomalaista ja 270 000 haavoittui. Meidän tulee antaa arvostuksemme sotatoimissa ja kotirintamalla palvelleille naisille ja miehille, jotka tuolloin Suomen historian vaikeimpina hetkinä seisoivat suojaamassa kotejamme. He ovat kantaneet isänmaamme puolesta raskaan taakan. Velka, jossa olemme silloisille sukupolville, on mahdoton maksettava. Kunnioitus ja arvostus ovat vähintä, mitä voimme heille osoittaa. Arvoisat Sotiemme veteraanit, isänmaamme vartijat te olette Suomen kunniakansalaisia.

74 vuotta sitten oli talvisotaa käyty viikko. Ensimmäiset puumalalaiset sankarivainajat talvisodassa kaatuivat joulukuun puolivälin jälkeen ja koko joulukuussa heitä oli 3. Suurimmat taistelut joissa kaatui eniten puumalalaisia oli talvisodan viimeiset päivät v. 1940 ja jatkosodan v. 1944 kesän taistelut. Kaikkiaan puumalalaisia kaatui 250 joista tähän sankarihautausmaahan on haudattu 231. Sota oli nuorten miesten taistelua siitä kertoo myös nämä sankarihaudat joissa vanhin sankarivainaja on 45 vuotias nuorimmat alle 20 voutiaita.
Suomi säilytti itsenäisyytensä juuri uhrautuvien sotilaidemme ja neuvokkaan johdon ansiosta kuitenkin vastassa oli ylivoima jonka olisi luullut pystyvän voittoon. Jokaisen sankarivainajan uhri on ollut erittäin arvokas isänmaallemme ja niille perheille joita uhraus kosketti.

Olen pohtinut ajatusta mitä heidän elämänsä olisi ollut jos he olisivat saaneet elää. Tätä ajatusta on laittanut miettimään oma elämä veteraanin lapsena. Oma isäni oli Lapin sodassa ja siellä eräänä tehtävänä oli lastata ammuksia junanvaunuun. Komppania oli jaettu kahteen osaan jotka vuorottelivat lastauksessa. Yhtenä päivänä tapahtui onnettomuus jossa toinen puoli ammuslastaajia kuoli ammuksia lastattavan junanvaunun räjähtäessä. Tämä tieto että isäni olisi voinut olla tuossa joukossa on puhutellut – suhtautuu elämään lahjana – jos toisin olisi käynyt en olisi tässä vaan jonkun muun sankarivainajan, joka ei olisi kaatunut, niin hänen poikansa voisi pitää tätä puhetta sijastani. Vastaavia kertomuksia on useita muitakin.

Kyösti Kallio presidenttinä kehotti kansalaisia rukoilemaan Jumalalta varjelusta Suomen kansalle. Jumala salli sodan ja ankarat rauhanehdot mutta itsenäisyys säilyi. Olemme eläneet rauhanaikaa pian 70 vuotta. Tänä aikana on kansamme hyvinvointi noussut korkealle tasolle.

Arvoisat kuulijat
Tänään ollaan tilanteessa jossa tehdään yhteiskunnassa rakenteellisia uudistuksia jotta voimme säilyttää tämän hyvinvoinnin. On tärkeää pitää huolta heikoimmista jotka eivät itse jaksa tai pysty kantamaan huolta hyvinvoinnistaan. Yhteiskunta on niin vahva kuinka se huolehtii heikomistaan. Tänä päivän tarvitaan ns. talvisodan henkeä ja kaveria ei jätetä ajattelua jotta voimme selviytyä.
Toivotan kaikille Jumalan siunausta ja hyvää Itsenäisyyspäivää

Kuva: Elvi Köpman

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 25.11.2013

Kunnanvaltuuston kokous hyväksyi talousarvion v. 2014 ja taloussuunnitelman v. 2014 - 2017. Talousarvio on hieman alijäämäinen - 34 897 euroa. Talousarvion esittelyssä kunnanjohtaja toi esiin poistojen kohdalla tapahtuneen virheen jossa on jäänyt n. 70000 euron poistot pois. Tämä nostaa alijäämän n. 105 000 euroon. Investointiosasta poistettiin Pistohikan laiturin rakentaminen vuodelta 2014. Perusteluna Pistohiekka hankkeen tilanne ja sen laituritarve. Tulevaisuus seuraavina vuosina on kiristyvän talouden kanssa elämistä. Veroprosenttiin on nostopaineita v. 2015 alusta 1 prosenttiyksiköllä 22 %. Myös kiinteistöveroihin on tuolloin kaavailtu korotuksia. Määräraha muutokset kuluvan vuoden talousarvioon hyväksyttiin. Kuntarakennelain mukaisen kuntaliitosselvityksen tekeminen ja Etelä-Savon sote-alueen perustaminen. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen 18 - 3 seuraavasti:
1. ilmoittaa valtiovarainministeriölle, että Puumalan kunnan osalta kuntarakennelain 4b § mukainen selvitysalue kattaa Puumalan lisäksi Hirvensalmen, Joroisten, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat
2. aloittaa yllä mainittujen ja mahdollisten muiden kuntien kanssa selvityksen mahdollisimman laajan sote-alueen perustamiseksi Etelä-Savoon
3. todeta, että varsinaista selvitystyötä kuntarakenteen muuttamiseksi ei tällä päätöksellä vielä aloiteta. Vastaehdotuksena oli Perussuomalaisten ehdotus jossa kohtaan 1. olisi lisätty Ruokolahti ja kohtaan 2. Etelä-Karjala.
Talouden tiekartta hyväksyttiin yksimielisesti.
Kokouksen työjärjestyksen mukaisten asioiden lisäksi Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteen joka käsitteli kunnan omakotitonttien myymistä myös vapaa-ajan asuntotonteiksi vakituisen asuntotonttien lisäksi.
Ambulanssin yöpäivystyksen tulevaisuus puhutti valtuustoa. Sairaanhoitopiirissä ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä miten Puumalan yöpäivystys hoidetaan. Kunnanjohtaja selvitti mahdollisuuksia jatkaa nykyisellään tai yhteisesti pelastuslaitoksen kanssa. Hän toi myös esiin näkökulman onko tilanne jossa Puumalasta yöpäivystys loppuisi laillinen. Valtuusto valtuutti yksimielisesti kunnanjohtajan käymään neuvotteluja asiasta sairaanhoitopiirin kanssa. Yksi mahdollisuus on että Puumala maksaisi erotuksen joka tulisi  yöaikaisesta varallaolosta. Kokous kesti tunnin ja 10 minuuttia.

Kommentoi kirjoitusta.

Yhteinen hyvä - onko sitä

Perjantai 15.11.2013

Yhteisten asioiden hoitaminen, kenelle vastuu niistä on annettu, tulee  hoitaa avoimesti ja keskustellen. Silloin kun tästä periaatteesta poiketaan toimitaan yksinvaltiaan tavoin. Tämän vaikutelman sai, kun tieto ambulanssien yöpäivystysten lopettamisesta Puumalassa tehtiin ilman että asianosaisten, Puumalan kunnan luottamushenkilöiden tai viranhaltijoiden kanssa olisi asiasta neuvoteltu. Kun ei istu sairaanhoitopiirin hallituksessa on ulkona sen päätöksenteosta vaikka asia koskisikin poissaolevan kunnan asioita.
Tässä toimintatavassa näkyy uhkakuva siitä miten niin voimakkaasti ajetulla kuntauudistuksella suurkunnista, voidaan toimia. Kun ei ole olemassa ei tarvitse huomioidakaan.
Yöpäivystyksen poistosta, josta päättää (toivottavasti muutettuna päätöksenä) sairaanhoitopiirin valtuusto on saaristoiselle kunnalle ja sen asukkaille tulossa terveysuhka. Ambulanssin tulon kestäessä kauemmin merkitsee se hoidonsaannin viivästymistä ja sairauden pahenemista. Pahimmillaan siitä seuraa kustannusten nousu kalliimpien ja pidempien hoitojen muodossa.
Oma lukunsa on lossintakaiset Veskansan kylien alueet Lintusalo, Liimattala ja Niinisaari. Kuinka siellä voi jatkossa asua turvallisella mielellä? Vapaa-ajan asutus on samalla alueella 10 kertainen vakituiseen asukasmäärään nähden joten heidänkin turvallisuutensa on samalla heikentymässä. Kaikille vakituisille-ja vapaa-ajan asukkaille ambulanssipalvelut on järjestettävä.
Tällainen päätös lyö korville sitä tavoitetta että kaikille kansalaisille turvattaisiin yhtäläinen oikeus palveluihin asuinpaikasta riippumatta. Onko tästä jäämässä jäljelle vain oikeus eikä palvelua. Ymmärtääkseni hallitus on kirjannut ohjelmaansa koko maan asuttuna pitämisen. Tämänkaltaiset heikennykset yksi kerrallaan murentavat maaseudun mahdollisuutta pysyä asuttuna. Vapaa-ajan asukkaat saavat kohta olla keskenään ja ihmetellä mistä saisivat palveluja joita tarvitsevat. Toivottavasti tällaiseen tilanteeseen ei päädytä.
Slogan ”Maaseutua ei voida tuoda” voi tästä eteenpäin vääntyä ”Maaseudulta voidaan viedä” muotoon. 


Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Tiistai 29.10.2013

Kunnanvaltuuston kokous 28.10. oli poikkeuksellisesti koulun auditoriossa jossa oli ennen kokousta valtuustoseminaari. Seminaarissa käytiin jo seuraavan valtuustonkokouksen asioita talousarviota, kuntarakenne ja soteuudistusta sekä talouden tiekarttaa jota olivat sektoreittain kunnanhallituksen nimeämät työryhmät miettineet ja tehneet ehdotuksia. Tämä yhteenveto edisteltiin valtuustolle.

Varsinainen valtuuston kokous päätti hyvin yksimielisesti ja suurimman osan päätöksistä keskusteluitta. Näitä olivat vastaus tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esittämiin kysymyksiin.
Veroprosenttien määräämisen vuodelle 2014. Päätös oli veroprosentteihin ei tullut korotuksia vaan mennään tämän vuoden perusteiden mukaan kunnallisveroprosentti 20,50, yleinen kiinteistöveroprosentti 0,95, vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,48, muiden kuin vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,08 ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 1,60.
Hallinto ja johtosäännön uudistuksen. Tässä käytännössä eri sektoreiden hallinto ja johtosäännöt koottiin yhdeksi joka kattaa koko kunnan hallinnonalat.
Lukiokoulutuksen vuoden jatko hyväksyttiin yksimielisesti. Tässä kohtaa kysyttiin tilannetta jossa oppilasmäärä putoaa päätöksen pohjana olevasta 8 oppilaasta miten se vaikuttaa. Vastauksessa kunnanjohtaja totesi ettei yhden väheneminen vielä aiheuttane muutoksia mutta useamman vähenemä tarkoittaisi asian ottamista uudelleen harkintaan.
Hyvinvointikertomus ja suunnitelma hyväksyttiin. Tässä kohdassa valtuutettu Virta nosti esille pienten lasten pitkät koulumatkat ja koulukuljetusten kilpailutuksen. Hänen huolensa on aiheellinen tosin matkan pituutta ei voi muuttaa mutta mahdollisimman suora kuljetus ilman mutkia olisi toivottavaa. Vuosikolmannesraportti 1.1 - 31.8. 2013 hyväksyttiin. Taloudellinen tilanne talousarvioon verrattuna näyttää paremmalta ja ylijäämäksi näyttäisi tämän mukaan tulevan 1,1 milj.euroa. Aikaisempien vuosien kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet että tulos heikkenee tästä lopulliseen vuoden tulokseen mutta kuitenkin pysyy ylijäämäisenä. Mikäli ylijäämä on reilut 100 e /kuntalainen poistuu kunta kriisikuntana kattamattomien alijäämien kohdasta jossa raja on 500 e/asukas nyt kattamatonta alijäämää on 547 e/asukas.

Mitä tulevaisuus tuo? Tähän vaikuttaa merkittävästi kaikkiin kuntiin valtionavun leikkaukset jotka Puumalaan vaikuttavat lähes samansuuruisesti kun aikaisemmin kiinteistöveron poistaminen verotulotasauksesta toi lisää tuloja  600 000 - 700 000 euroa/vuosi. Toinen tämän syksyn uutinen on vanhusväestön yli 80 vuotiaiden määrän lasku n. 7 % vaikuttaa myös valtinavun määrään laskevasti. Tämä voi olla osaltaan vaikuttamassa terveydenhoidon kustannuksiin jotka eivät ole Puumalassa nousseet juurikaan edellisestä vuodesta ja ovat pysyneet talousarvion raameissa jopa alittaen kuten v 2012 oli. Monella muulla kunnalla Etelä-Savossa nousu terveydenhuollon kustannuksissa on kovempaa kuin Puumalassa ja joissa vanhusväestön määrä kasvaa kun Puumalassa ollaan saavutettu lakipiste jossa ei enää tapahdu  suuria muutoksia. Lapsiperheitä ja syntyviä lapsia toivotaan lisää Puumalaan

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 26.8.2013

Valtuuston kokous oli yksi lyhimmistä missä valttuutettuna olen ollut mukana. Kokous kesti kuusi minuuttia. Esityslistassa oli kaksi varsinaista kokousasiaa. Erityisopettajan viran lakkauttaminen joka hyväksyttiin yksimielisesti. Erityisopetus ei tule tämän päätöksen jälkeen heikkenemään vaan tarve on vähentynyt kun on enää yksi koulu kunnassa ja oppilaiden määrä on myös vähentynyt.
Toinen kokousasia oli Puumalan kuntastrategia v. 2020. Vuonna 2020 on olemassa Saaristokunta Puumala jonka neljä kulmakiveä ovat 1. Elinkeinojen, yrittäjyyden, ympäristön puhtauden ja matkailun edistäminen. 2. Henkisen ja fyysisen elämänlaadun parantaminen. 3. Monipuoliset ja viihtyisät vapaa-ajan ja vakituisen asumisen mahdollisuudet keskellä puhdasta Saimaata. 4. Toimivat taloudellisesti järjestetyt peruspalvelut.
Tällä srategialla uskon Puumalan olevan vielä tuolloin itsenäinen kunta joka tuottaa sote - palvelut yhteistyössä maakunnallisen sote-alueen osana. Strategia kokonaisuudessaan luettavissa tästä linkistä. Srategiaan kuuluu myös mittarit joilla mitataan strategian toteutumista vuoisittain. Mittreita jotka nyt ovat strategiassa voi kunnanhallitus täydentää vuosittain.
Ennen valtuuston kokousta oli valtuustoseminaari jossa haarukoitiin miten lähdetään uuden kuntajakolain edellyttämään kuntaliitosselvitykseen joka on jokaisen kunnan tehtävä Etelä-Savossa. Mitään päätöksiä miten selvityksen jälkeen edetään ei tehty. Omana kantanani on seurata miten sote - laki toteutuu ja sen jälkeen kun eduskuntavaalit on käyty  voi uuden hallituksen linjaukset tuoda muutoksia nykyiseen kuntajakolakiin. Parempi katsoa eikä katua virhe päätöksiä. Nytkin olemassaoleva tilanne Puumala itsenäisenä on niiden 11 valtuutetun päätösten seurausta jotka eivät halunneet kuntaliitosta sen jälkeen kun kuntaministeri oli keskeyttänyt liitoksen Savonlinnan kanssa. Tilanne on nyt avoin ja parempi kuin jos kuntaliitos olisi toteutunut.  Kunta on itsenäinen ei kuitenkaan itsepäinen.

1 kommentti .

KD:n Etelä-Savon ja Kymen piirit virkistäytyivät Puumalassa

Torstai 15.8.2013

KD:n Etelä-Savon ja Kymen piirien virkistyspäivään Puumalassa kuului jumalanpalvelus Puumalan kirkossa ja risteily höyrylaiva Wennolla.

img_1590_1__kopio.jpg
















Jumalanpalveluksen teema oli itsensä tutkiminen joka toi Puumalan kirkon alttaritaulun mukaisesti ristin juurelle.

img_1592_1__kopio.jpg




















Rantakala maistui Poiju - ravintolassa.

img_1597_1__kopio.jpg



















Kunnanjohtaja Matias Hilden kunnan tervhdyksen kertoen kunnan nykyisyydestä.

img_8792_1__kopio.jpg



















Kansanedustaja Sari Palm toi tervhdyksen eduskunnasta.

img_1609_2__kopio.jpg




















Suojelubiologi Jouni Koskela kertoi saimaannorpasta sen vaiheista sen historiassa ja
nykytilanteesta.
img_8814_1__kopio.jpg




















Europarlamentaarikko Sari Essayah piti kattavan ajankohtaiskatsauksen EU-asioista.
Itä-Savon netti uutinen tästä.

img_6931__kopio.jpg



















Harvoin on näin hyvällä maisemalla varustettua puhujakoroketta kuin Wennolla oli.

Höyrylaiva Wenno on 1907 Savonlinnassa rakennettu. Puumalan kunta omistaa sen.
Kunta hankki Wennon v. 1972 jolloin se oli romukunnossa. Puumalan Veneseura
ylläpitää Wennoa ja järjestää sillä risteilyjä.
img_6938__kopio.jpg




















Kymen piirin puheenjohtaja Laura Peuhkuri on toinen varapuheenjohtaja ehdokas tulevan Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueelta toinen on nykyinen 1.vpj. Teuvo V Riikonen.

img_1606_1__kopio.jpg




















Etelä-Savon  piirin pj. Esko Repo toimi isäntän risteilyllä.

Kommentoi kirjoitusta.

Veskansan liikuntapäivä

Keskiviikko 14.8.2013

Lauantaina 10.8. järjestettiin Puumalan Veskansan kylien liikuntapäivä Lintusalon koululla.
Päivän aikana...

img_1562_2__kopio.jpg



















zumbattiin Merjan ja Jennin johdolla. Joukossa oli muutama ensikertalainenkin kuten kirjoittaja.

img_1570_2__kopio.jpg




















Kävelyn saloihin opasti v. 1993 maailamanmestari Sari Essayah. Opit laitettiin heti
kävelylenkillä koetukselle.

img_1577_1__kopio.jpg



















Pauliina järjesti nuoremmille osallistujille pelejä ja leikkejä.

img_1581_2__kopio.jpg



















EsLin liikuntavaunu ja Mari Kurtti (kesk.) tutustutti moinpuolisesti eri liikuntavälineisiin
ja paikalla oli myös erilaisia tehtäväratoja. Tässä kuvassa on saksalaisperhe joita
Sari Essayah opasti kävelytekniikassa kuvaan pääsi myös kylätoimikunnan pj. (oik.)
Paikalla kävi päivän aikana kuutisenkymmentä osallistujaa. Säiden haltija oli myös
suosiollinen kun tapahtuumaa ennen ollut sade  taukosi tapahtuman alettua ja saatiin
viedä päivä hyvän sään merkeissä läpi.  Varsin ilhduttavasti oli lapsia mukana.
Liikunnan vanha yhä ajankohtainen slogan "Vierivä kivi ei sammaloidu" l. liikkumalla
pysyy kunnossa pitää paikkansa.

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannuksesta - Kemmakoihin

Maanantai 12.8.2013

Juhannuksesta - Kemmakoihin on Puumalan satamatorin kausi. Kulunut kesä oli edellistä lämpimämpi mutta jotenkin ihmisten tekemisessä oli säästämisen ei kuluttamisen otetta havaittavissa. Vilkkaudessaan oltiin hyvin samoissa edellisen kesän kanssa. Hörylaivaregatta 6.7. oli vilkkain päivä joka on oman muistini mukaan nykyisen satamatorin aikaan eniten ihmisiä koonnut tapahtuma Puumalassa.
Vuosien aikana on saanut monta tuttua kahvioasiakkaiden joukosta kuitenkin elämän rajallisuus näkyy tässäkin aina muutama tuttu poistuus keskuudestamme rajan toiselle puolelle, niin tänäkin vuonna.
Suuri muutos oli myös torikauppiaiden joukossa kun 16 kesää satamatorilla ollut Jari lörtsykojuineen ei ollut enää paikalla. Hänen tilallaan oli Sirkan kotileipomon myyntikoju myös lörtsyineen.

img_1107_1__kopio.jpg





















Tori juhannusaattona.

img_1116_1__kopio.jpg





















Torikahvilan leppoisaa tunnelmaa.

img_1141__kopio.jpg






















Juhannksena 21.6. sai melkein kokonaiseen mustikkapiirakkaan mustikat kerättyä.

img_1253_1__kopio.jpg




















Perhosia oli alkukesänä runsaasti. Kuvassa sinisiipi.

img_1279_1__kopio.jpg




















Lakkaa, hillaa, tällä hienolla marjalla on monta nimeä, oli kohtalaisesti kerättäväksi.

img_1321_1__kopio.jpg




















Pienet olivat kertasaaliit.

img_1316_1__kopio.jpg




















Kesävieraiden kirkkopyhänä kokoontui Kietäväisiä isoisoisiensä haudoille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Perjantai 14.6.2013

Maanantainen valtuustonkokouksen päätettävänä olivat edellisen vuoden tilinpäätös, arviointikertomus, tilintarkastuskertomus , henkilöstöraportti, työtyväisyyskysely. Kyseiset asiakirjat antoivat kunnan toiminnasta hyvän kuvan.  Taloudellisesti ylijäämäinen tulos jonka suuruuteen vaikutti Etelä-Savon koulutuskuntayhtymän purkamisesta tullut kertaluontoinen erä. Ilman tätäkin olisi tulos ollut lievästi plussalla.  Muutkin päätökset jotka koskivat vuotta 2012 olivat varsin myönteisiä. Työtyytyväisyyskyselyssä annettu palaute oli varsin myönteistä.
Kunnalle tärkeä vapaa-ajan asutus sai oman strategian. Keskeistä strategiassa on että vapaa-ajan asukkaat viihtyvät paikkakunnalla, voivat halutessaan muuttaa valituisiksi asukkaiksi Puumalaan, otetaan humioon päätöksenteossa ja ovat tyytyväisiä kunnan tarjomiin palveluihin.
Vuosikolmannesraportti alkuvuodesta ei ole tuonut kunnan talouteen yllättäviä menonlisäyksiä joskaan ei tulopuolellakaan ole ylitetty arviota. Toiminta on toteutunut suunnitellusti.
Valtuuston kunnan toimintaan vaikuttava päätös oli kansalaisopisto toiminnan järjestäminen Puumalassa
Liite 10 A  Liite 11 A . Nyt Puumala on ylläpitäjäkunta neljän kunnan opistossa joka päättyy kun Juva, Sulkava ja Rantasalmi irtisanoivat sopimuksen Puumalan järjestämästä opistosta tämän vuoden 2013 loppuun. Puumalassa valmisteltiin vaihtoehtoja miten opistotoiminta vuoden 2014 alusta järjestetään sitä varten perustetussa työryhmässä. Työryhmä selvitti oman ja samalla pohjalla olevan kansalaisopiston vaihtoehtoja. Omasta opistosta saatiin laskelmat mutta yhteisestä opistosta ei työryhmä saanut toiminta-aikanaan selkeää esitystä. Vasta  kunnanhallituksen kokoukseen saatiin tietoa. Työryhmä kallistui oman opiston kannalle. Työryhmä halusi kuitenkin saada tiedot myös yhteisestä opiston sopimuksesta joka tulikin kunnanhallituksen kokoukseen mennessä.        
Päätös ei ollut aivan helppo oli katsottava mahdollinen yhteistyön edut ja haitat sekä samat oman opiston kannalta. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Yhteisen opiston rehtori ratkaisu sopimuksessa herätti ihmetystä kun siihen on sopimusluonnoksessa määritelty kolmen kunnan sivistysjohtaja. Normaalisti tämän kokoisella opistolla on oma kokoaikainen rehtori joka vastaa mm. opiston opetuksen kehittämisestä, suunnittelusta jne. Myös kustannusten jako tasan opetustuntien perusteella ei huomioi kuntien erilaisia kustannusrakenteita mm. henkilöstön osalta edullisimman henkilöstön kunta voi joutua maksamaan kalliimman kustannuksia.
Päätöksestä jouduttiin äänestämään jossa aikaisemmin kunnanhallituksen esitykseksi tullut esitys hävisi äänin 8-13 kunnanhallituksessa olleelle ja siellä hävinneelle esitykselle. Muutonesityksen teki Asko Luukkonen Ps. jota kannattivat Keijo Montonen Sdp, Riitta Pellava Kok ja  Olavi Kietäväinen kd.
Vaikka päätös nyt oli oma kansalaisopisto ei se poista mahdollisuutta yhteistyöhön ja vaikka ajan kuluessa yteiseen opistoonkin. Nyt tilanne oli epävarma mitä yhteinen opisto olisi ollut. Katso seuraavasta linkistä Pöytäkirja valtuuston kokouksesta.

Viikonloppuna oli monessa mukana olevan ystävän syntymäpäiväjuhlat. Onnitellessani toin esille oman kotipaikkakunnan parhaaksi toimimisen, harrastamisen ja sen puolesta rukoilemisen , sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne. Tällä tavalla toimiminen tuo yhteisöllisyyden keskeiseksi toimitatavaksi. Asenteet ovat kuitenkin muuttuneet ei katsota yhteisön parasta vaan yksinomaan omaa etua. Yhteiskunta pysyäkseen pystyssä tarvitsee yhteisöllisyyttä ja toisista huolehtimista. Onko kuntienkin menestyksen takana osittain tämä yhteisöllisyys joka eri järjestöjen ja siellä toimivien ihmisten harrastamisen kautta vaikuttaa kunnan menestykseen. Näin uskon olevan.

Kommentoi kirjoitusta.

Aurinko armas

Torstai 23.5.2013

img_0789_1__kopio.jpg




















Auringonlaskut ovat kesän helmiä, jokainen ilta erilaisia.



Kommentoi kirjoitusta.

Korvasieniä ja mustikankukkia

Tiistai 21.5.2013

Kevät on edennyt ripeästi ollaan kahden edellisen vuoden kanssa samamoilla askelmerkeillä. Paras korvasieniaika ollut jo viikon verran.img_0700_1__kopio.jpg




Kuvassa valioyksilö harvennushakkuun ajouralla.

img_0763_1__kopio.jpg




















Sunnuntaina täyttyi koppa korvasienistä. Suurin yksilö painoi 268 g .

img_0780_1__kopio.jpg




















Mustikka kukkii runsaasti ja odotettavissa on paljon mustikoita jos halla tai kuivuus eivät verota satoa. Satoa odotettavissa 50 pv kukinnasta tässäkin säävaraus.

Kommentoi kirjoitusta.

Torppareita, renkejä - Isäntiä ja kartanoita

Lauantai 11.5.2013

Tällaiset mietteet ovat tulleet hallituksen saaman sote ratkaisun jälkeen. Päätöksessä näkyy kuinka hallituksessa istuvien ministereiden kuntayhtymistä saamat kokemuksesta jossa ei ole saanut suoraan vaikuttaa valtuutettuna yhtymän toimintaan. Tätä on kutsuttu himmeliksi.
Nyt tehty päätös isäntäkunnista jotka hoitaisivat ehkäpä pahimmillaan saman alueen kun kuntayhtymälläkin jolloin kunnista ympärillä tulee renkejä ja torppareita.  Nyt nämä ylläpitäjä kunnat saavat itse päätösvallan omiin sote asioihin samalla siirtyy ympäristökuntien päätösvalta  pois niiltä.
Nyt toimii jo vastaavanlaisia sote alueita jotka on muodostettu kuntien omista lähtökohdista käsin oma-aloitteisesti.
Etelä-Savoon olisi toivonut selvitysmiesten esittämää maakunnallista mallia joka olisi turvannut paremmin ja uskoisin kustannustehokkaammin sote palvelut maakunnassa.
Muste ei kunnolla ehtinyt kuivua kun tämänkin päätöksen yhteydessä on havaittu "valuvikoja". Yksi kustannuksiin vaikuttava on miten järjestetään nykyisten sairaanhoitopiirien omaisuuden siirto ns. isäntäkunnille ja mitä se maksaa. Onko suunnitelluilla isäntäkunnilla resursseja sairaanhoitopiireissä suunniteltuihin uusiin investointeihin. Toinen on tämä renki-kuntien asema palvelujen maksumiehenä ilman mainittavaa päätösvaltaa.
Sote ratkaisun yhteydessä on korostettu että eri puolilla Suomea tarvitaan alueelle sopivimmat ratkaisut.
Nyt on kaksi metropoli alue johon luvataan palata myöhemmin mikä tämä myöhemmin on vaikuttaa ikuisuusmaininnalta sote päätöksiä tehtäessä. Koko Suomea ajatellen tällä päätöksellä on yhtä suuri vaikutus kustannusten muodostumiseen kuin muulla Suomella. Onko hallitus tässä hampaaton vaikka hallituspuolueilla on selkeä enemmistö metropolialueen kuntien päättäjistä. Toisin on maakunnissa vaikkapa Etelä-Savo.
Tämä kirjoitus vaikuttaa opposition kirjoitukselta vaikka olen hallituspuolueen jäsen. Jo ennen tätä päätöstä useat muutkin hallituspuolueiden kuntapäättäjät ovat kritisoineet hallituksen linjauksia. Tätä kritiikkiä on kuunneltu mutta se ei ole vaikuttanut päätöksiin.
Mitä tästä seuraa? Olen paljolti Juvan kyläpäällikön kanssa samaa mieltä, tulevissa eduskuntavaaleissa tämä SOTE tulee olemaan keskeinen teema. Mikäli voimasuhteet muuttuvat niin että nyt tehtyä päätöstä vastustavat voittavat on sotesta tulossa pitkä marssi jossa kaikkien yhteisesti tiedossa oleva kustannusten karsiminen ei onnistu.
Toivoisi järjen voittavan joka mahdollistaisi kullekin maakunnalle omimman ratkaisun.

Kommentoi kirjoitusta.

Hirviemo ja vasat

Perjantai 10.5.2013



img_6648_2__kopio.jpg



















Hirviemo ja kaksi vasaa tulivat keskiviikkoiltana pellolle ruokailemaan. Vasat ovat n. viikon ikäisiä. Oletettavasti emo on synnyttänyt vasakaksoset 3 - 4 vuotena peräkkäin tällä samalla alueella. Viihtymiseen vaikuttaa runsas nurmien määrä alueella ja suojaisat metsäalueet.
Länsi-Savon ja Itä-Savon juttu aiheesta kuin myös luontoillan facebook sivulla

img_6646_2__kopio.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kevät etenee

Sunnuntai 5.5.2013



img_6565__kopio.jpg




















Kangasvuokot ovat nyt parhaassa kukassa.

img_6623__kopio.jpg


Kimalaiset pölyttävät kangasvuokot hyvin hakiessaan mettä kukista.

Kevään eteneminen kesäksi on käynnissä kun haarapääsky tuli pihapiiriin 4.5. ja käki on kukkunut tänään.

Kommentoi kirjoitusta.

Kevät keikkuen tulevi

Lauantai 20.4.2013


img_0327_1__kopio.jpg



















Krookukset ovat avanneet kauniit kukkansa.

img_6125_1__kopio.jpg




















Vielä alkuviikolla peitti lumi nämä kangasvuokot. Kuinka lämpimiä tulevat päivät ovat riippu nuppujen avautuminen kukinnoiksi. Tällaisilla ilmoilla viikon sisällä kukat avautuvat.
Tänään olivat ensimmäiset sitruunaperhoset ja suruvaipat lentelemässä.


Kommentoi kirjoitusta.

Vanhoja Puumala kortteja

Tiistai 16.4.2013

Talven aikana olen hankkinut muutamia Puumala aiheisia paikkakuntakortteja. 


puumala_ilmakuva_1960_luku__kopio.jpg

Ilmakuva 1960- luvun lopulta. Kuvassa olevista taloista useat on purettu kuvanoton jälkeen.

puumalan_kk_ja_satama__kopio.jpg




















Tämä kortti on samoilta ajoilta edellisen kanssa. Kuvaajana K Sihvonen.

pistohiekan_maisematie_1963__kopio.jpg



















Korttikuva Lietvedentieltä v 1963.

puumala_saimaan_vesisto_1909__kopio.jpg



















Puumala on ollut jo yli sata vuotta korttien kuva-aiheissa. Tämä järvimaisema v. 1909.
pistohiekka_ilmakuva_1974_.jpg_jukola_viesti_puumala__kopio.jpg





















Pistohiekan alue kortti v. 1974 jolloin järjestettiin Jukolan Viesti näissä maisemissa.



Kommentoi kirjoitusta.

Merkit kalliossa

Maanantai 15.4.2013

Hyvät hiihtokelit Saimaan jäällä saivat minut käymään kuvaamassa jyrkkiä kallioseiniä Naistenveden rannoilla.
img_0123_1__kopio.jpg

Yksi kallioista jota on kutsuttu Karsikkovuoreksi tai Ristivuoreksi sijaitsee Maijansalmessa Naistenvedellä. Tähän kallioon hakattu ristejä, nimikirjaimia ja vuosilukuja. Vanhimmat ovat yli 200 vuoden takaa. Merkit on hakattu vainajien muistoksi. Kallio sijaitsee vanhan talvitien varrella josta Luukkolasta ja eteläisestä - saaristosta on kuljettu kirkolle. Kuna vainaja on kuljetettu kotoaan kirkolle kellonjalkoihin on talosta tullut usein renki joka on jäänyt hakkaamaan vainajan nimikirjaimet, ristin ja usein myös vuosiluvun kallioon. Hakkaajat saivat palkaksi viinaryypyn. Viimeisiä joiden nimikirjaimet on hakattu kallioon ovat MK (Mikko Kyhyräinen) ja KS (Kalle Suomalainen).

img_0125_1__kopio.jpg






















Toinen miksi olen kuvannut jyrkkiä kallioseinämiä on mahdolliset kalliomaalaukset. Kalliomaalaukset joita on löydetty ovat n. 8 metriä nykyistä Saimaan pintaa korkeammalla n 85 metriä merenpinnasta.
img_0193_1__kopio.jpg






















Tämä kallio seinämä olisi sopivalla korkeudella merenpinnasta.
Aiheesta myös Yle Etelä-Savon sivulla olevassa jutussa.


img_0194_1__kopio.jpg





















Tarkempi kuva samasta kalliosta.

1 kommentti .

Timo ja Timon poika

Maanantai 15.4.2013



img_0215__2__kopio.jpg



















Tässä kuvassa on Kietäväiset Timo ja Timon poika. Kuinka se on mahdollista kun Timo on minua nuorempi. Vastaus isäni nimi oli myös Timo.

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää pääsiäistä

Perjantai 29.3.2013

img_0097__kopio.jpg






















Luukkolantien ja Sorniementie risteyksessä toivottaa pääsiäisjänis HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ. Naapurin emännät ovat eri vuodenaikoina tehneet ilmoitustaulukatokseen ajankohtaan sopivan koristeen tai kukkaistutuksen.

img_0094_1__kopio.jpg



















Jäinen pääsiäismuna avautumassa.

img_0143_1__kopio.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »