Yhteystiedot

Olavi Kietäväinen
Autiontie 57 B
52200 PUUMALA
050 024 2573
olavi.kietavainen(at)kd.fi
www.olavikietavainen.net
www.facebook.com/olavi.kietavainen

Pikakysely

Mitä pidät kotisivuistani?

Uutiset

6.3.2015Puumalalle vuodelta 2014 1,3 miljoonan ylijäämäLue lisää »7.5.2017KD Etelä-Savon piiriantoi kaksi julkilausumaa Tasapuolisuutta luottamushenkilöpaikkoja täytettäessä ja valaistus viitostielle Mikkeli-Juva -välilleLue lisää »28.2.2017Kuntavaalien 2017 KD:n ehdokkaat PuumalassaLue lisää »

Valtuuston pulpetilta

Sunnuntai 20.12.2015

Puumalan kunnanvaltuuston vuoden viimeisessä kokouksessa 14.12. hyväksyttiin vuoden 2016 talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018. Talousarvioon oltiin kaikkien puolueiden osalta varsin tyytyväisiä vaikka talousarvio on hieman 23088 euroa alijäämäinen on kuitenkin hyvinkin mahdollista päästä ylijäämäiseen tilinpäätökseen v. 2016. Tämä perustuu tapaan millä tulevan vuoden tuloja ja menoja on arvioitu. Molempia sekä tuloja että menoja ei ole arvioitu tulojen osalta liian optimistisiksi ja menoja esim. edellistä vuotta niukemmiksi vaan realistisesti. Tähän realismiin on aihetta kun on seurannut kuluvan vuoden talousarviota joka on toteutumassa moninkertaisesti parempana talousarvioon nähden. Yhtenä tekijänä voi pitää positiivista muuttoliikettä jossa kuntaan muuttavat ovat maksaneet enemmän veroja kun kunnasta pois muuttavat. Puumala on suhtautunut myönteisesti vapaa-ajan asuntojen muuttamiseen vakituisiksi asunnoiksi ja  uusien rakentamisessa huomioidaan tämä jo suunnittelussa. Tämä on myös positiivista kuvaa luova toimintatapa.
Lausunto linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi. Puumala kannattaa lausunnossa Etelä-Savon itsenäistä sote-tuotantoaluetta. Tärkeää on turvata muuttuvassa tilanteessa lähipalvelut niin että ne on riittävinä saatavissa nykyisistä kuntakeskuksista.
Hyvää Joulua ja  kunnalle ja seurakunnalle hyvää 400 vuotisjuhlavuotta 2016.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston kokoukset 28.9.ja 12.10

Perjantai 23.10.2015

Valtuuston kokoukset 28.9 ja 12.10. sujuivat puumalaliseen tapaan sopuisasti ja turhia jaarittelematta. Tämä tarkoittaa että selvissä asiakohdissa ei puheenvoroja pyydetä vaan annetaan puheejohtajan nuijia päätösehdotus lopulliseksi päätökseksi. Syyskuun kokouksessa päättiin, ettei Puumalan kunta pidätä itsellään kunnallis- ja kiinteistöverosta vapauttamisen toimivaltaa ajanjaksolla 1.1.2016-31.12.2018.

Toisena päätösasiana oli vastaus tarkastuslautakunnan vuoden 214 arviontikeromukseen.

Kolmantena asiana valtuusto päätti että Puumala lähtee mukaan Etelä-Savon sosiaali-ja terveyalueen kuntayhtymän perustamiseen. Valtuusto teki päätökseen liittyy ehdollistava kohta "Toteaa, että mikäli Sipilän hallituksen linjaus alueiden määrästä (päätös syksyllä 2015) ei mahdollista Etelä-Savon omaa sosiaali- ja terveysaluetta, päätöksen täytäntöönpanosta päätetään erikseen." 

Valtuuston kokuksen lopuksi tein sataman torikauppiaiden allekirjoittaman aloitteen joka menee kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja sieltä edelleen tekniselle lautakunnalle valmisteltavaksi.

Valtuuston II vpj. Olavi Kietäväinen antoi puheenjohtajalle kirjallisen torikauppiaitten aloitteen: "Aloite Puumalan satamatorin torikatosten pystyttämisen sallimiseksi edellisenä iltana seuraavaa toripäivää varten ja peräkkäisinä päivinä torilla oleva myyjä saisi jättää torikatoksen paikalleen seuraavaa päivää varten. Torikatoksia varten toriin tulisi tehdä kiinnityspisteet joilla katos voidaan kiinnittää tukevasti torille. Kiinnityspisteet olisivat sellaisia jotka toriajan jälkeen voidaan poistaa jolloin huoltotoimia torilla koneellisesti tehtäessä ei niistä aiheudu haittaa. Vastaavia tapoja kiinnittää torikatokset on käytössä toreilla ympäri Suomea. Myös ehdotettu käytäntö on yleistynyt toreilla joissa aiemmin ei ole saanut jättää katoksia paikoilleen."

Aloitteen allekirjoittajat (19) ovat torikauppaa Puumalan satamatorilla käyneet kauppiaat. 
Puumalassa 22.7.2015

Valtuuston kokous 12.10. oli vielä edellistäkin lyhyempi kaksi asiaa joista toinen oli uuden tarkastuslautakunnan jäsenen ja varajäsenen valinta.

Toinen asia oli vuosikolmannesraportti tilanteesta 30.8. raportti on päättäjille ja kuntalaisille mieluista luettavaa on tulossa kolmas perättäinen reilun ylijäämäinen tilinpäätös mikäli loppuvuosi toteutuu arvioidusti. Tulos voi olla jopa parempi kuin edellisen vuoden 1,5 milj. euron tulos. Lopullisesti tiedetään seuraavan vuoden tammi-helmikuussa kuinka kävi.

Valtuuston kokouksen jälkeen oli valtuustoseminaari jossa käytiin mm. tulevan vuoden 2016 talousarviota eri toimialoittain läpi ja käsiteltiin maahanmuuttajien/pakolaisten ottamista Puumalaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 15.6.2015

Puumalan kunnanvaltuuston kokous alkoi  huomionosoituksilla pitkään kunnallista työnantajaa palvelleille henkilöille Puumalassa.
img_4209_2_a_kopio.jpg
Riitta Lunti ja Marita Pulliainen saivat 30 vuoden palveluksesta ja Kati Kontinen 20 vuoden.

Valtuuston kokous hyväksyi Henkilöstöraportin, Arviointikertomuksen, sai tiedoksi tilintarkastuskertomuksen. Tilinpäätös v. 2014 hyväksyttiin  tyytyväisyyttä mielissä kun  jo toinen 1,3 miljoonan euron ylijäämätulos toisen kerran peräkkäin oli päätettävänä.
Kunnanjohtaja esitteli tilinpäätöksen ja samalla myös vuosikolmannesraportin alkuvuodesta 2015. Tätä kuunnellessa tuli mieleen ajat jolloin kerrottiin aivan toisenlaisia lukuja alijäämistä. Sanonta miinuksesta plussaksi on koettu vaikka viisi vuotta sitten ei tällaista olis voinut kuvitella kuulevansa. Vuosikolmannesraportista mikäli loppuvuosi olisi alkuvuoden kaltainen tulisi vielä parempi vuosi kuin edellisistä. Ei kuitenkaan nuolaista ennenkuin tipahtaa. Varsinkin verotulojen arvioitu kasvu olisi 700 000 euroa vuodessa, kasvu tarkoittaisi reilua 2 veroprosentin nostoa vastaavaa korotusta ilman veroprosentin nostoa.
Puumalan keskustan yleissuunnitelma  on keskusteluttanut kuntalaisia, vapaa-ajan asukkaita , entisiä puumalalaisia. Heille voi kertoa että suunnitelman ehdotukset eivät suoraan toteudu ellei valtuusto tee niistä erillistä päätöstä. Omana mielipiteenäni joitakin on heti toteutettavissa  joidenkin kohdalla ei totutuminnen ole niinkään tarpeellista.
Valtuusto päätti ostaa Kelan tyhlilleen jäänyt liikekiinteistön tilat vuokrataan Väri-ja Vapaa-aika Tiusaselle. Toinen kauppa hyväksyttiin, jossa myytiin Ojakuja 4 kiinteistö Espit Oy:lle.
Pari kysymystä valtuutetuilta virkamiehille esitettiin ensimmäisessä oltiin huolestuneita sosiaalituen käsittelyn viivästykistä kun henkilöstö on lomalla eikä Mikkelistä ole tullut apua tilanteeseen. Toisen kysymyksen esitin toripaikkamaksusta pitääkö paikkansa että torilla ja sataman nurmikolla on eri perusteet myyntipaikalle. Tämä piti paikkansa saamastani vastauksesta kävi selväksi. Kemakoissa samat paikat ovat tori aluetta. vastauksessa luvattiin selvittää maksujen saaminen yhtenäiseksi. Hyvillä  mielin valtuusto jäi kesätauolle.

Kommentoi kirjoitusta.

Kalassa

Lauantai 21.2.2015


img_2600_2__kopio.jpg


Talvi on ollut kalansaaliin suhteen hyvä. Jokaiselta verkoltakäynniltä on kotiintuoimisina
ollut kala tai kuvan kuusi kalaa jotka viimesellä kerralla olivat verkoissa. Tämänkertainen verkollakäynti kesti kolmanneksen kauemmin kuin normaalisti. Kuvassa tiosena vasemmalta
oleva made oli pyrittänyt verkkoa molempien paulojen ympärille kahden metrin matkalla, tämän selvittämiseen meni puoli tuntia.

img_2568_2__kopio.jpg
Kalakaverina on uskollisesti ollut Otto koira.

Kommentoi kirjoitusta.

Kortti

Maanantai 16.2.2015

puumalan_kirkko_1910_a__kopio_2.jpg

Puumalan kirkko kortti 1900-luvun alusta. Kortin kustantanut yritys lopettanut toimintansa 1908 syyskuussa. Tästä päätellen kuva on ottu ennen sitä viimeistään 1908. Kuvassa näkyy kirkontornissa kellotaulu joka on näyttänyt aikaa kirkonkyläläisille ja siellä asioiville.


Kommentoi kirjoitusta.

Aamurusko

Tiistai 10.2.2015

img_2552_3__kopio.jpg


Aamurusko 9.2.

img_2558_2__kopio.jpg
Auringonnousu 20 minuuttia myöhemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aurinko, aamu

Matka Vietnamiin

Maanantai 2.2.2015

Matka Vietnamiin alkoi auringonlaskiessa Vantaan lentokentällä ja aurinko nousi ennen laskeutumista Saigonin lentokentälle. Menomatka oli tunnin lyhyempi kuin paluu jolloin vastatuuli hidasti vauhtia meno 11 paluu 12 tuntia.

img_1600__kopio_2.jpgAuringonnousu Kambotsan ja Vietnamin rajamailla.

img_1830_2__kopio2.jpg


Sanny Beach Resort hotellin bunggalov huoneisto jossa majoituimme.

img_2105_2__kopio.jpg
Merenrantaan oli n. 40 metrin matka. Auringonnousut olivat aamuisin näkemisen
arvoiset.

img_8765__kopio.jpg

Kalastajat olivat myös joka aamuinen näky.

img_2108_2__kopio.jpg
Auringon kultainensilta.

img_1726_2__kopio.jpg
Tällasisia pyöreitä veneitä kalastajat käyttivät pyydystensä kokemiseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Talvikalastusta

Sunnuntai 4.1.2015

p1030679__kopio.jpg

Talvikalastus verkoilla on tuonut parilla kerralla ihan hyviä kalasaaliita.  Kuvan ahven oli verkossa lauantaina 3.1. kuva otettu vedessä.

img_1471_1__kopio2.jpg
Koko kalansaalis 3.1.Kommentoi kirjoitusta.

Luistelemassa

Sunnuntai 4.1.2015

Joulun jälkeen jäät olivat vahvistuneet riittävän vahvoiksi luistelua varten Naistenvedellä. Jään vahvus oli n. 10 cm.
2014-12-29_15.26.20.jpg
Ensimmäisellä kerralla oli kuurapartakeli pakkasta -18 astetta.
img_1451_1__kopio.jpg

Toisella kerralla oli vesikeli + 2 astetta. Maisemat heijastuivat hyvin vesisestä jään pinnasta.

img_1458_1__kopio.jpg

Selfie varjokuvasta luistellessa.

Kommentoi kirjoitusta.

Osana tiedonvälityksessä

Perjantai 2.1.2015

Vuodenvaihde oli myösparin uutisjutun, joiden aiheet olin tuonut esille. Kumpaakaan en varsinaisesti etukäteen sellaisiksi aikonut mutta jutut niistä syntyivät.
Kuvasta Lietvedentien varrella kasvavasta männystä juttu Länsi-Savo lehdessä linkki. ja isoisoisosetäni kalenterimerkinnöistä 1939 ja 1940 talvisodan ajalta Yle Etelä-Savon sivulla linkki.
Kalenterit ovat olleet minulla lainassa Kalervo Jukaraiselta samoin kuva Alposta on hänen valokuva-albumista.

img_1439_1__kopio.jpg


Oheinen lehtileikekuva on Maaseudun Tulevaisuudesta 31.12. joka julkaisi kuvani Puumalan satamassa talvehtivasta höyrylaiva Wennosta.

1 kommentti .

Uusi vuosi

Torstai 1.1.2015

helsinki_uusivuosi_2000__kopio.jpg

Oikein hyvää ja armorikasta vuotta 2015.

Kommentoi kirjoitusta.

Aurinkoinen pakkaspäivä 28.12.

Maanantai 29.12.2014

img_1358_1__kopio.jpg Saimaanlahti  kylpee talviauringossa, jäällä ketunjäljet.

img_1303_1__kopio.jpg
Lietvedentien varrella Puumalan Iso-Korkinsaaressa kasvavaa mänty joka on uhmannut luonnonvoimia vuosikymmenet.


img_1326_1__kopio.jpg
Maisema Lietvedentielle ja Saimaalle.


img_1346__kopio.jpgKulttuurimaisemaa vanhalta sahan paikalta Sahanlahdesta.

img_1371_1__kopio.jpg

Puumalan kirkonkylä joulkuun keskipäivän auringossa.
img_1374_1__kopio.jpgJäälautta Puumalanvirralla.

img_1386_1__kopio.jpg
Tulevaa kesää odottavat laiturit.

Kommentoi kirjoitusta.

Joulunaikaa

Torstai 25.12.2014

Jouluaatto ja joulpäivä ovat rauhoittumisen aikaa. On halu kuitenkin jakaa jouluiloa myös nykyisten tietoliikenneyhteyksien kautta se ei kuitenkaan tänä jouluna onnistunut. Ruuhkaa oli taivaalla kuin ensimmäisenä jouluna silloin viesti kulki perille paremmin kuin tieto bittiavaruudessa nyt.


img_1113_1__kopio__kopio.jpg


Joulun tervehdys näin joulupäivänä
img_1226_1__kopio.jpg


Aattohartaudesssa Puumalan kirkosta jossa lauloi kehityvammaisten kuoro. Olisi tehnyt mieli taputtaa esitykselle sisälläni sen teinkin. Kuvankin perusteella kuulijoita joulun sanomalle oli
lähes kirkon täydeltä
.
img_1238_1__kopio.jpg
Päivällä kävin vakiokuvauspaikalla Lietvedentien varrella. Erikoisinta oli nähdä jänikesjäljet samalla polulla ja samalla kuvauspaikalla oli myös jänis pysähtynyt katselemaan maisemaa. Metsänväkikin ymmärtää kauniiden maisemien päälle.
img_1250_1__kopio.jpg
Kalaa savustuu joulupöytään.

img_1253__kopio.jpg
Savustetut Puumalan Lohen kirjolohifileet.
img_1248_1__kopio.jpg
Jouluasetelma Luukkolan- ja Sorniementien risteyksessä toivottaa myös Hyvää Joulua. Kiitos tekijöille Merville ja Pirjolle.

Kommentoi kirjoitusta.

Joulumieli

Keskiviikko 24.12.2014img_1216_1__kopio.jpg


Hyvän joulumielen voi saada monella tapaa kuten Pelastusarmeijan joulupadalla.

img_1217__kopio.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Maanantai 8.12.2014

Puumalan kunnanvaltuuston kokouksessa käsiteltiin ensimmäisenä asiana laaja Lietvesi-Suur-Saimaan oasayleiskaavan päivitys.Kaava-alue on 33 % kunnan pinta-alasta ja rantaviivaa on 850 km joka on 28% Puumalan rantaviivasta. Loma-asuntoja koko Puumalassa on 3700 kappaletta, joista kaava-alueella on 1734 rakennettua ja 953 rakentamatonta yhteensä 2687. Kaavan päivitys aloitettiin 2009 joten se kesti 5 vuotta kuulemisineen, muutoksineen ja nähtävällä oloineen. Käsittely valtuustossa tehtiin kahdessa osassa laajuudesta ja myöskin jääviyksistä johtuen. Jääviyksiä oli useita kun näin laajasta kaava-alueesta on kyse. Varavaltuutettuja oli useita jotka saivat osallistua näin valtuuston kokoukseen. Olin itsekin jäävi kun hyväksyttiin toinen puoli kaavasta. 
Valtuusto valitsi vuosiksi 2015-2016 valtuuston puheenjohtajat. Valituiksi tulivat Erkki Luukkonen puheenjohtajaksi, Jari Karvonen 1. varapuheenjohtajaksi ja Olavi Kietäväinen 2. varapuheenjohtajaksi. Kunnanhallitus valittiin myös vuosiksi 2015-2016 jäseninä ja puheenjohtajina ovat samat jotka ovat toimineet tehtävässä kuluneet 2 vuotta.
Talousarvio v. 2015 ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017 hyväksyttiin yksimielisesti. Talousarvio on tehty mahdollisimman realistiseksi. Tästä on osoituksena on mm. 200 000 euron enemmän sosiaali-ja terveystoimen kustannuksiin kuin mitä Mikkelin kaupunki on arvioinut. Kunnan talousarviosta n. 2/3 on ostopalveluista muodostuvia kustannuksia loput ovat kunnan omaa toimintaa. Valtionosuudet pienenevät n. 400 000 euroa verotuloissa on arvioitu pientä kasvua. Talousarvio on 200 000 euroa alijäämäinen. Tämän vuoden tulos on tällä hetkellä n. 650 000 euroa ylijäämäinen ja toteutuessaan tämä vuosi ylijäämäisenä on alijäämäinen talousarvio perusteltu. Jatkossa on kuitenkin voitava nopeastikin reagoida jos kunnan talous heikkenee arvioitua enemmän. On tehostettava kunnan omaa toimintaa.
Tuleva sote uudistus on tämänhetkisten laskelmien mukaan Puumalan kustannuksia laskeva ja jos toteutus vuoden 2017 alusta on näillä laskelmilla ei Puumalassa ole tarvetta kohtuuttomiin verokorotuksiin eikä tarvita toimenpiteitä kuntarakenteen muuttamiseksi. Epävarmuutta tähän kuitenkin liittyy menessähän sen sitten näkee kuinka käy.Valtuusto päätti  Hurissalon alueen lähikouluksi Puumalan yhtenäiskoulun. Nyt Hurissalon alueelta on käyty koulua Anttolan yhtenäiskoulussa. Syy muutokseen on korkeat kustannusten Puumalan kunnalle matkoista ja kotikuntakorvauksista joita on maksettu Mikkelin kaupungille.Muutos tulee voimaan uusille oppilaille jotka menevät kouluun 2015 syksyllä. Oppilaat jotka ovat käyneet Anttolan yhtenäiskoulua voivat käydä sillä peruskoulun loppuun.
Puumala hyväksyi muutoksen Mikkelin seudun sosiaali-ja terveystoimen yhteistyösopimukseen. Muutos tarvitsisi kaikkien sopija kuntien hyväksynnän. Valtuustolle kunnanjohtaja tiesi kertoa että Mäntyharju ei hyväksy muutosta perusteluna tuleva sote muutos lainsäädäntö. Nykyinen sopimus jää tuolloin voimaan.
Hyväksyttiin Mikkelin seudun lasten ja nuorten hyvinvoinnin toimintaohjelma 2014-2017 ja Puumalan kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2014 - 2017. Suunnitelmat ovat hyviä niissä korostuu ennaltaehkäisevä toiminta jolla voidaan auttaa lapsia ja nuoria ajoissa.
Hyväksyttiin Puumalan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2014 - 2016.
Viimeisenä asiakohtana valtuusto päätti hyväksyä Puumalan vanhustenkotiyhditys ry:n lakkautuminen ja varojen ja velkojen siirtymisen Puumalan kunnalle. Siirtyvien lainojen ja samalla investointikustannukset ovat 470 000 euroa.
Kokouksessa kiitettiin  virkamiehiä  lautakuntien jäseniä ja valtuustoa, hyvästä yhteistyöstä ja toivotettiin HYVÄÄ JOULUA.

Kommentoi kirjoitusta.

Luonnossa nähtyä

Sunnuntai 16.11.2014

img_0935_1__kopio.jpg
Saniainen kuivuneena ja kaatuneena on jääpuikkojen aihiona.

img_0930__kopio.jpg
Jääkauden jälkiä luonnossa. Luukkolantien varessa on kuvan rakokivet, korkeutta kivillä kolmisen metriä.

Kommentoi kirjoitusta.

Ensilumi

Perjantai 7.11.2014


img_0819_1__kopio.jpg

Ensilumi Lietvedentien maisemassa 7.11.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Torstai 6.11.2014

Valtuuston kokous keskiviikkona 5.11. sujui puumalalaiseen päätöksentekoon pääsääntöiseti kuuluvan yksimielisyyden merkeissä. Valtuusto päätti pitää veroprosentit sekä tuloveron että kiinteistöveron kohdalla ennallaan.
Päätös Etelä-Savon sote-tuotantoalueen perustamisesta myös päätettiin yksimielisesti ilman soraääniä. Kuten  kuntakokouksen muistiosta käy ilmi on tarkoitus perustaa mahdollisimman laaja Etelä-Savon sote-tuotantoalue tämä voisi koskea kaikkia kuntia maakunnassa tällöin turvattaisiin varmimmin esim. päivystyssairaalan 7/24 oleminen maakunnassa. Maakunnan yhtenäisyys on voimavara jolloin asiota voidaan saada eteenpäin epäyhtenäisyys heikentää oleellisesti maakunnan vaikutusvaltaa.
Vanhuspalveluiden seudullinen toimintaohjelma v. 2014-2025 hyväksyttiin. Yksi keskeisimmistä tavoitteista on ikäihmisten mahdollisimman pitään kotana asumisen turvaaminen. Tämä onnistuu riittävällä kotipalvelu- ja tukiverkostojen avulla, myös harrastus, liikunta toimintojen järjestäminen editää tätä päämäärää. "Vierivä kivi ei sammaloidu" ei fyysiesti eikä henkisesti.
Viimeinen asia oli nuorisovaltuston johtosäännön muuttaminen. Mutos koskee nuorisovaltuuston toimikautta joka muuttuu kahdesta kalenterivuodesta yhdeksi vuodeksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Syksy ja talvikin pilkistää jo kuvissa

Maanantai 20.10.2014

img_0436_1__kopio.jpg


 Auringonlasku syyskuisena iltana Kaivannosta Lehmäinselälle päin.

img_0492_1__kopio.jpgPalsternakatkin todenneet kaksin on kaunihimpi.

img_8336__kopio.jpgVesillä ja muallakin on sumua kylmien öiden jälkeen ollut.

img_0533_1__kopio.jpg


Tornimäeltä läheltä Ruokolahden rajaa avautuu kuvan maisema Saimaalle.

img_0456_1__kopio.jpgSaunakukka pakkasen huurruttamana.

img_0599_2__kopio.jpg
Huurre-enkeleitä ja tanssijoita rantaveden jääriitteellä.
img_0601_1__kopio.jpg
Hämähäkinseitti pakkasyön jälkeen.

img_0595_1__kopio2.jpg
Tyyni Saimaan lahti 18.10.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuuston pulpetilta

Keskiviikko 8.10.2014

Valtuuston kokous maanantaina päätti ja käsitteli kolmea asiaa. Ensimmäisenä oli kunnan lausunto sote-järjestämislaista. Liite valtuuston lausunto näillä lausunnoilla on vaikutusta lain lopulliseen sisältöön. Olen ollut useammassa tilaisuudessa jossa tätä lakia on käsitelty ja esitelty sekä lukenut joitakin kannanottoja varsinkin suuremmilta kunnilta koska toteutuessaan sote alue muodostuu tuotantoalueista jotka on kaavailtu olevan kuntayhtymiä. Tällaisen tuotantoalue kuntayhtymän osakaskunnista yhdelläkään ei voi olla enemmistöä päätöstä tekevässä elimessä vaan käytetään äänileikkuria. Tämä äänivallan kaventaminen ja koko muutos aiheuttavat suuremmissa kaupungeissa kriittistäkin suhtautumista uudistukseen. Saa nähdä tuleeko tästäkään tuluskukkaroa kummempaa.
Puumalan lausunnossa kiinnitettiin erityisesti huomiota 6 luvun 33 ja 34 § joissa otettiin kantaa rahoitukseen valtuusto ei kannata lausunnossaan muiden kuin lakiin kirjoitettujen kriteerien huomioimista valtionosuuksissa.
Toinen päätösasia oli elinkeinopoliittinen ohjelma joka hyväksyttiin, tosin yksi valtuutettu olisi poistanut saariston rengastien ohjelmasta esitys ei kuitenkaan saanut kannatusta ja hän jätti eriävän mielipiteen. Elinkeinojen kehittämisen potentiaali on Puumalan luonto ja matkailulla sen hyödyntäminen. Kaikki myös rengastie palvelisi koko Puumalaa ja olisi yksi lisä vetovoimatekijä kuntaan.
Kolmantena oli vuosikolmannesraportti ja elokuun tieksartta. Vuosikolmannesraportin sivulla 8 oleva tuloslaskelma osoittaa yli 500 000 euron ylijäämää. Näkymät ovat valoisat ja loppuvuosi pysyessään alkuvuoden kehityksessä tuottaisi ylijäämäisen tilinpäätöksen. Talousarvio oli laadittu pienen alijäämän mukaan. Tiekatan tilanne elokuulta oli myös valtuustolle tiedoksi.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »